Асенчо, който от няколко седмици се подвизава в Асеновград, разбуни мрежата. Паунът, който според хората е избягал още преди година от някакъв човек от Бачково, явно си е вироглав. Опитвали се да го хванат многократно - и институции, и хора, но без успех. Просто си е свободолюбив и с характер!

Един пост на асеновградчанка във Facebook обаче провокира много коментари и мнения:

"Асенчо е в тази къща на гости. Вместо да го нахранят и да му дават вода, те го гонят с камъни. Хвърлят му пиратки", написа жената.

Твърденията й възмутиха много хора. Според друга асеновградчанка въпросното семейство се заканвало да изгонят Асенчо, искали с камъни или пиратки да го прокудят, защото им крещяло на двора. И настоява да се подаде сигнал в общината.

"Дните на Асенчо са преброени със сигурност. Ако не стане жертва на хорската злоба или не попадне под гумите на някой автомобил, ще пострада от куче, пор или нещо подобно. Това, което е на снимките, въобще не е естествената му среда", пише мъж.

Повечето от коментарите са пожелателни: "Дано намери хубав дом това прекрасно създание!", "Толкова рядка и красива птица, която носи мир и любов. Не е на хубаво да я замерят с камъни", "Ами жалко, явно тези хора нямат очи за красотата..."

Междувременно става ясно, че красавецът Асенчо е от Свети Кирик. "Беше при нас на салаша повече от месец, бях готов да му направя клетка и взема женска. Но хората сме много лоши, веднага ни нападнаха, че сме го заключили, а той си идваше сам и си стоеше там, без никой да го закача", пише мъж, който очевидно се е грижел за пауна.

Кои институции се очаква да се погрижат за пауна и как? И каква ще е съдбата на Асенчо, предстои да разберем.