Каруца, която вероятно е натоварена със слама, шпори по булевард "България" в Пловдив.

Читател на GlasNews.bg е заснел превозно средство с животинска тяга. Той отбелязва, че каруцата е била без светлоотразители. Задължително изискване на Закона за движението по пътищата е всяко едно такова пътно превозно средство да има два бели или жълти светлоотразителя отпред и два червени светлоотразителя отзад.

При движение през нощта и при намалена видимост каруцата трябва да има светещо тяло, излъчващо бяла или жълта добре различима светлина. Това тяло трябва да се постави отзад вляво на каруцата. Друго важно условие е светлоотразителите да са разположени симетрично от двете страни на превозното средство.

Междувременно каруцата, заснета на бул. "България", не се вижда да има и регистрационна табела, издадена от общината.

"Влизаше в Пловдив и така са карали на пътя с ограничение 90 км/ч", твърди читателят ни.

Тегленото от кон превозно средство се е движило плътно вдясно. Въпреки това има реален риск от катастрофа, тъй като животното може да се уплаши от преминаващите покрай него автомобили и да поеме в неочаквана посока.

Припомнете си, че през месец юни кон бе заснет да припка по велоалея на бул. "България" към изхода на града посока Пазарджик.

Велосипедист попадна на неочакван участник в движението СНИМКИ

Освен че създават риск от пътнотранспортни произшествия, каруците замърсяват и натоварват трафика в градовете. Повечето каруци не са регистрирани, а водачите не познават Закона за движение по пътищата.

От 2013 г. движението на каруци на територията на град Пловдив е забранено с решение на общинския съвет. По-всико личи обаче, че каруците няма да отидат окончателно в миналото.