Гавриил Ловчански избира вярата въпреки волята на своя баща. Става монах в годините на атеистичен режим, когато Църквата е пренебрегната от обществения живот. Приема монашеството на 27 декември 1979 г. в Клисурския манастир „Св. Петка” край Банкя.

Светското му име е Цветан Динев. Роден е на 16 юли 1950 г. в София, но прекарва детството си в Чехословакия, където завършва основното си образование. След завръщането си в България завършва Висшия инженерно-строителен институт в София през 1976 г.

Две духовни лица предначертават неговия път в Христова вяра, където открива истината.

„На 19 години се запознах с епископ Партений, а на 22 - с моята духовна майка Мария”, споделя Гавриил.

През 1980 г. е ръкоположен за йеромонах и е назначен за игумен на манастира „Св. Петка”. Завършва задочно Духовната академия „Св. Климент Охридски” в София и продължава богословската си специализация в Московската духовна академия, където защитава докторат. Става предстоятел на Българското църковно подворие при Московската патриаршия. Построява нова сграда и параклис и реставрира всички храмови икони.

Той е един от малкото митрополити от времето на социализма, който няма агентурно минало. Споделя, че никой никога не му е предлагал да стане част от структурите на ДС. „За мен беше още по-страшно, защото ме мачкаха, да ме пречупят и да решат проблема”, споделя Гавриил.

След завръщането си в България, през 1991 г. е назначен за протосингел на Софийската митрополия, а по-късно става и игумен на Клисурския манастир. През 1998 г. е ръкоположен за епископ и назначен за викарий на Софийския митрополит и патриарх Максим. През януари 2001 г. е избран за Ловчански митрополит. Оттогава работи активно за духовното възраждане на Ловчанската епархия.

Митрополит Гавриил е участвал в многобройни съвместни служби с руски духовници и е посещавал Русия и Украйна по покана на Руската православна църква.

Tвърд поддръжник e на религиозното образование. Под негово ръководство са изготвени първите учебници по „Религия – Християнство-Православие” за ученици от 1. до 5. клас, които бяха въведени в училищата.

Ловчанският митрополит Гавриил изиграва ключова роля в изграждането и освещаването на новия катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий” в Ловеч. Това е най-големият храм, построен у нас в последните десетилетия. Строителството продължава 12 години. Осветен е през април 2017 г. в присъствието на патриарх Неофит и множество духовници и миряни от цялата страна. По време на освещаването, митрополит Гавриил получава високия орден „Св. св. Кирил и Методий” от името на Светия Синод.

На Патриаршеския избирателен събор, проведен на 24 февруари 2013 г., Русенският митрополит Неофит спечели изборите за патриарх с 90 гласа срещу 47 гласа за Гавриил.

„Като избраха него, радостно ми стана. Когато аз получавах 9 гласа, знаех, че единият е неговият. Знаех и кой твърдо не е гласувал за мен. Той ми каза моментално като избраха: „Аз исках ти да станеш”, споделя Гавриил.

„Разочаровани сме, но и тримата митрополити са изключително достойни. Познавам и Дядо Григорий и Дядо Даниил, все пак обаче за Дядо Гавриил съм трупал изключително позитивни лични отзиви”, сподели пред Нова ловешкият свещеник Михаил Ковачев.