Пет нови 12-метрови автобуса предстои да тръгнат от 1 март по линия №20 от вътрешноградския транспорт на Пловдив. Те са доставени  в базата на „Автотранс Чолаков“ от водеща европейска компания.

„Автобусите са големи и удобни. Качването и слизането е улеснено дори за пътниците с двигателни проблеми. Отговарят на високи екологични стандарти – „Евро 6“.  Оборудвани са и с всички елементи на системата за електронно таксуване – касови апарати, валидатори и др. Трябва да въведем софтуера. И възможно най-скоро ще го направим, след като обявим нова обществена поръчка за надграждане на електронната билетна система. Компромиси няма да има. Искаме най-добрата транспортна услуга за пловдивчани, които доста страдаха заради спорни управленски решения от близкото минало“, коментира заместник-кметът по транспорт Тодор Чонов.

Той лично прегледа новите автобуси, а собственикът на фирмата Иван Чолаков го увери, че са дали поръчка за още. Чонов напомни, че от декември насам друг пловдивски превозвач – „Автобусни превози“, закупи  15 броя 12-метрови автобуса. 10 от тях вече се движат по линии №4, 9 и 22 и където другаде е необходимо. Другите 5 също предстои да се включат в изпълнението на маршрутните разписания.  

„Всички „щъркели“ поетапно ще изчезнат от пейзажа на градския транспорт – въпреки че все още действат договори, които ги позволяват“, смята заместник-кметът.

По думите му най-важното сега е да се спазват маршрутните разписания. Именно заради това от 1 март линия №20, изпълнявана от „Хеброс бус“,  се поема от „Автотранс Чолаков“. Откакто №4 и 10 бяха прехвърлени към нови превозвачи, маршрутните разписания се изпълняват близо 100 процента. Пускането на новите големи автобуси до езиковите гимназии ще улесни извозването на хилядите ученици.