Крадци продължават да задигат катализатори на автомобили из страната, а щетите понякога са за над 1000 лв. Поредният случай е  извършен през нощта на 9 срещу 10 април в Кубрат.

37-годишната собственичка на „Тойота Раф 4“ установила липсата на автомобилната част около 14.30 часа на 10 април и сигнализирала в полицията, съобщават от ОДМВР-Разград

Автомобилът бил паркиран в междублоково пространство пред жилището на потърпевшата.

Припомняме, че в края на месец март бе отчетен бум на кражбите на катализатори в Пловдив, а сервизите в града едва успяваха да отремонтират всички автомобили.

Бум на кражбите на катализатори в Пловдив, сервизите едва смогват

Досадното посегателство не е прецедент само за България. За последната година и половина тези престъпления почти са се утроили в някои западни държави, където полицията води по-прецизна статистика. У нас подобни данни няма, най-вече защото едва ли и един от сто потърпевши вярва достатъчно в ползата от органите на реда, за да подаде оплакване.

Най-застрашени са колите на десетина-петнайсет години. В Германия според статистиката най-много се крадат катализаторите на Opel Astra и VW Polo. В Англия първенец е Ford Fiesta.

Рискът е по-висок за бензиновите автомобили, защото техните катализатори са по-сложни и с повече ценни метали.

От кои коли най-често се краде катализаторът? Как да се предпазим?