Блестяща в златисто арт инсталация от три арки и надпис „Светлината в нас“, разположена до храм-паметника „Свети Александър Невски“, провокира множество коментари в социалните мрежи. Под тях беше разположено червено килимче със сини кантове, което се оказа, че вече е изчезнало.

„Най-емблематичната софийска забележителност храм-паметник „Св. Александър Невски“ засиява с ново архитектурно осветление, което подчертава културното наследство, а през целия декември площадът от ул. „Г. С. Раковски“ около храмовете „Света София“ и „Свети Александър Невски“ ще заживее с празнични концерти, украса и различни активности за гражданите и гостите на града“, съобщават в страницата на район “Нови Искър”- Столична община.

Потребителите на социалните мрежи подхождат с ирония към инсталацията, най-често питайки какви са нейните символика и цел.

„Това са илюминатите, те са поклонници на светлината! Не може президентът да е масон, а вицето - тамплиер, пък илюминатите да си нямат нищичко насред София! С тази арка искат да ни кажат, че и те са тук и не ги е страх да излязат на светло, ще ме прощавате и за тоя каламбур“, гласи коментар във фейсбук.

„По-зле е отколкото предполагах. Отдалеч прилича на позлатен security check за багаж, "светлината в нас" - за уверение, че не сме глътнали нещо зловредно, но защо златен, не мога да си обясня. И въобще, що за самочувствие е да овладееш мащаба на площад „Александър Невски“. Или ако си в комисия, да го разпишеш“, пише друг потребител.

Според повечето коментари в социалните платформи инсталацията е „портал за отвъдното“, „инстаграмабъл спот“, „творба на Антихриста“, „езически портал“, „жълто тенеке“, „странна“, „кичозна“, с „мърляв“ килим или „комунистическа пътека“. Други мислели, че разпространяващите се снимки с творението са колаж. За сметка на това пък последваха колажи с инсталацията.

Снимки: Христо Иванов Германеца