Изключително разочароващо е, когато сте се окаже, че стока, която сме закупили е с изтекъл срок на годност.

На всеки се е случвало да подуши продукт с изтекъл срок, за да преценим дали все пак е възможно да го консумираме.

Безопасно ли е да се яде такава храна? Има ли опасност за здравето?

И докато някои артикули неизбежно попадат в коша за бокллук, има някои неща, които все още могат да се консумират след изтичане на срока им на годност. Д-р Каран Радж, лекар и хирург, който често споделя съвети онлайн, предупреди своите последователи: „Преди да изхвърлите храната си, уверете се, че четете правилно етикетите за безопасност на храните.“

Ако сте погледнали гърба на опаковките на храните, може би сте забелязали различни типове фрази, включително дати. „Първо, имате дати за „продажба до“, това е нещо само за хората, които работят в магазини, за да знаят кога да извадят продуктите си от рафтовете“, обясни д-р Радж.

Но когато решавате дали да ядете нещо или не, това не е непременно нещо, за което трябва да се тревожите. „Тази дата не е стандарт за безопасност на храните“, добави д-р Радж. След това имате и дати „най-добър до“, за които експертът каза, че „показват кога даден продукт ще бъде с най-добър вкус или качество“.

Но противно на общоприетото схващане, това не е дата за покупка или безопасност, а по-скоро дата „кога е вкусно“, добави той. Според д-р Радж повечето храни в консерви могат безопасно да се консумират две до пет години след тази дата, стига да са били съхранявани правилно, на хладно и сухо място.

Може също да видите надпис „използвайте до“. Д-р Радж продължи: „Те показват последния ден, в който даден продукт ще бъде с най-високо качество. Единственото изключение от това е адаптираното мляко за кърмачета. Не използвайте адаптирано мляко за бебета след тази дата.

„Ако видите етикети на храни, които казват, че нещо „изтича“ на определена дата, особено ако е месо или млечни продукти, вероятно не трябва да ги консумирате.“

Но през повечето време можете да използвате сетивата си, за да решите дали нещо е с изтекъл срок на годност или не. Например, ако забележите странна миризма, променяща се текстура или наличие на мухъл или издути кутии, вероятно трябва да го изхвърлите.

Превод: GlasNews.bg