Първи положителни проби за наркотици отчетоха при полицаите. МВР започна проверка във ведомството след зачестилите случаи, при които служители на реда шофират след употреба на алкохол или наркотици. Полицаите в момента се тестват с полеви тестове.

Мъж осъди МВР за фалшиво положителен тест за наркотици

"Под групата на наркотици и алкохол трябва да поставим няколко хиляди вещества. Приемът на алкохол има строги биохимични вериги на метаболизиране и не може да бъде прикрит нито с прием на лекарства, нито с изплакване на устата. Можем точно да изчислим, според наличната концентрация в кръвта, кога, колко и какъв точно концентрат е приет. Наличието на псевдоефедрин в част от медикаментите за грип и простуда могат да дадат фалшиви реакции за метамфетамин. Първо се прави тест с лентичките на "drug теста", взимат се кръв и урина, които точно могат да ни покажат дали лицето е приело съответният наркотик", заяви токсикологът д-р Петко Загорчев пред bgonair. 

Започна тестването на полицаи за алкохол и наркотици

По думите му кокаинът метаболизира за няколко минути, амфетамините пък могат да престоят в кръвта 4-6 часа.

"Чувствителността на "drug теста" е много по-голяма. Те може да бъдат намерени в кръвта, но все пак ще ги открием като метаболити в урината", поясни той.

Д-р Загорчев подчерта, че често наличието на метаболитите в урината по закон е приемано като доказателство за прием на наркотици. 

"Трябва да бъдем изключително внимателни с препарати като бензодиазепимите, тъй като те могат да позитивират "drug теста". Марихуаната може да бъде открита с полеви тестове на урината до 4 дни след консумацията", констатира токсикологът.

Д-р Загорчев обобщи, че употребата на наркотици не може да бъде прикрита със взимането на определен медикамент.