Преди седмица стана ясно, че предучилищното образование ще стане задължително и за 4-годишните деца от следващата учебна година - 2020/2021 г. Часове след като министърът на образованието го съобщи, сред майките се породи напрежение, а вече има и призиви за протести срещу нововъведенията в Закона за предучилищното и училищното образование. Ето какво написа една българска майка в социалните мрежи - предлагаме ви текста с незначителна редакторска намеса:

Преди няколко години с протести беше спряна поредната абсурдна промяна в законодателството, която отнема правото на детство, както и това на родителите да избират дали детето им да посещава предучилище при навършване на 4 години или по-късно. Наскоро отново е даден ход на тази промяна.

Това е поредното брутално вмешателство в семейството, както няколко разумни общественици се изказаха. Във Франция било така, та затова и при нас да бъде въведено... Това означава ли че винаги трябва да копираме лошите практики?

4 години е твърде крехка възраст, за да бъде вкарано едно детенце в режим на учебен процес! Целта била да се научат да броят до 5, да познават цветовете и няколко други подобни незначителни неща... Нашето дете, например, без да посещава градина, от 2,5 годишно в непринудена семейна среда, научи цветовете и да брои до 20 и обратно на няколко езика, азбуката и прочие други умения...

Имаме съображения да не желаем то да посещава градина и можем да го гледаме, без да се налага това. Преди години нямаше задължителни градини и на училище се тръгваше на 7, което е нормална възраст за придобиване на системни учебни навици. По такава програма сме расли и сме станали интелигентни и образовани хора.

Считаме, че е номално човешко право за тази крехка възраст родителят да прецени в каква среда да бъде детето му. Моля тези, които са съгласни с мнението ми, да ме подкрепят с 2 думи коментар и да помислим как отново да попречим на това посегателство върху родителските ни права и правото на най-малките на безгрижно детство. Предлагам това да бъде протест, тъй като досега този метод е бил ефективен в предходните години.

***

Под поста на майката други майки се включиха в дискусия, която доста красноречиво разкрива настроенията сред българските родители:

"Аз съм съгласна с притесненията ви и също знам, че и без протести няма да бъдем чути! Слугите трябва да работят за нас, а не против нас!"

"Абсолютно ви подкрепям! Поредната малоумщина, целяща да съсипе българското семейство. Всичко това е с цел да се интегрират ромските деца и понеже няма как да кажат, че за тях е задължително, а за другите не - страдат всички."

"Съвсем ОТНЕХА ФУНКЦИИТЕ ни на родители, сякаш сме машини за производство на бъдещи данъкоплатци за държавата, БЕЗ ПРАВА!... Впрочем, обърнете внимание по-долу на снимката, какви табла има в училищата. ДА ВИЖДАТЕ НЯКЪДЕ СПОМЕНАТИ РОДИТЕЛИ, НА КОИТО ДА СЕ ОБАДИ ДЕТЕТО В ПОДОБНА СИТУАЦИЯ?!.... КАКВИ СМЕ НИЕ ЗА ДЕЦАТА СИ?... В КАКВА РОЛЯ НИ ПОСТАВЯ ДЪРЖАВАТА?"

"Подкрепям ви, но тези промени са част от едни много по-мащабни промени, които бяха част от Стратегията за детето, която уж я спряха. Та там е записано задължително образование от 3 (ТРИ) години. След няколко години и това се гласят да направят. Докато не разберат всички срещу какво сме изправени промяна няма да има."

"Смятам, че е правилно обучение на децата да започва по-рано. Най-голям потенциал за учене децата имат до 7 годишна възраст и тогава е най-бързото развитие на мозъка - Вие сами сте го забелязали по това, което може да прави Вашето дете на 2,5г. Поздравления, че обучавате детето вкъщи, но останалите 90% от родителите не го правят. Децата израстват на улицата, ако идват от по-бедни семейства, а останалите пред телевизор. Усилията трябва да са насочени към промяна на обучителния процес - не стоене в класна стая на чин, а учене чрез игра и сред природата, вместо началото на обучението да се отлага."

"По наше време много от децата се отглеждаха вкъщи, не по детски градини. И са станали хора и никой не е пострадал. Искам право на избор, не санкции. Децата имат нужда от детство, защото и без това ще учат 16 години, а сега стават 19 (имам предвид и университет) А КОГА ЩЕ БЪДАТ ДЕЦА?!"

"Защо си мислите, че децата не се обучават вкъщи?? Или родителите само ги храним и обличаме? Нека който не може или не иска, да си дава детето на училище от 4. Но аз не искам! Къде е тук свободата и демокрацията? Или се връщаме към комунизма?"