Това са условията в единственото за града Инфекциозно отделение. Може би всяка от нас е" гостувала" тук и знае за какво иде реч. Зима е, парно има само час и половина и дори не се усети. Ако нямаш духалка, е страшно. Лекуват те от едно, изпращат те болен от друго... Единственото, което може да направим, е масово оплакване към Министерството на здравеопазването.

Така майка от Стара Загора описа ситуацията в Инфекциозното отделение на Окръжна болница в града. Постът й в социалните мрежи отпуши родителските страсти и на други майки, имали "щастието" да пребивават с децата си в отделението. 

"Поискайте да Ви донесат близките някаква печка, страшно студено стана вън, духа силен вятър. Недопустимо е на такава температура да се "лекуват " болни", посъветва друга майка.

"Кошмарът Окръжна болница в Стара Загора трябва да има край. Не го заслужават нито болните, нито лекарите... Крайна мизерия, козметични ремонти за замазване на очите, изнервен персонал, липса на елементарни материали за лечение... още да изреждам ли?! Всеки, който се е сблъскал челно със действителността там, е ужасен!"

"Лежали сме там със сина ми. Условията в стаята и банята бяха добри. Отношението и компетентноста на персонала също. Благодарна съм им за грижите и адекватното отношение. От снимката също се вижда, че не е мизерно. Явно имат проблем с отоплението. Вие сте там за 5-7 дни, а тези хора работят там постоянно. Съмнявам се на тях да им харесва в студа."

"Аз бях с детето си там март месец, стаята беше още по-мизерна от тази на снимката, баня няма изобщо, а тоалетната беше обща, нямаше дори лампа вътре и беше винаги ужасно мръсна, аз нямах нито легло, нито храна, а плащах почти по 10 лв. на ден за придружител, защото детето ми било на 7 годинки и трябвало да лежи само".

Междувременно се оказа, че Инфекциозното отделение на Окръжна болница съвсем не е единственото, в което малките пациенти и техните майки студуват. Ето какво написа друга майка:

"Искам да ви кажа, че от тази нощ се намирам в същата не по-малко неприятна ситуация. След обаждане на 112 и идване на спешен екип вкъщи бяхме транспортирани и настанени в държавната болница "Д-р Стоян Киркович". В момента се намирам в интензивен сектор на детско отделение, което е меко казано мизерно. Тук парно има до 1:00 часа през нощта и сега сутринта бяхме облагодетелствани да го пуснат отново за малко. В стаите е ужасно студено, заветните 15 градуса, разрешиха ни духалка, която искам да ви кажа, че ни помолиха да пускаме поетапно, тъй като инсталацията била стара и можело да се получи късо съединение. Мизерията е страхотна, мръсно до безбожие, условията са буквално полеви, аз и майка ми сме бодували цяла нощ с якета. Топла вода в чешмите няма, само да подчертая аз съм с бебе, кърмаче на 9 дни. От прозорците духа вятър, а мухалът е навсякъде. Не бива да оставяме нещата така и ще направя всичко възможно да сезирам всички институции. За това ли плащаме здравни осигуровки, данъци и прочие?"