В речта на Владимир Путин на стадион "Лужники" в Москва откриха намек за руска офанзива в Украйна. Ден преди това руският президент разказа пред многохилядна публика за "борбите на нашите исторически граници за нашия народ".

Както потвърдиха руски военни кореспонденти, руската офанзива е започнала в района на Харков. Експерти съобщават, че руските военни са преминали в настъпление в купянското, северското и лиманското направление.

По последни данни руската армия е напреднала няколко километра.

В някои сектори на въоръжените сили на РФ те навлязоха до 5 км в дълбочина на отбраната на въоръжените сили на Украйна, пишат «Zаписки ветерана». Засега контраатаката е възпрепятствана от труден терен, гористи местности. На всяко място украинските военни са изградили укрепления.

В Украйна също потвърждават, че Русия е предприела мащабна офанзива. Освен това, според генерал-майор, началник на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирил Буданов, офанзивата продължава от дълго време. Украинският началник посочва, че през пролетта може да се очаква повратна точка, решителни битки.

Буданов назова и стратегическата цел на Русия - до 31 март да достигне административните граници на ДНР и ЛНР.

Украинците се опитват да достигнат границите от 1991 г. и да създадат зона за сигурност от 40-100 км.

Междувременно Украйна започна да нанася удари с нови оръжия западно производство. По Мариупол вече са нанесени удари. Става дума за образци на боеприпаси GLSDB от MLRS Himars.

Превод: GlasNews