Зов за помощ! Вече четвърт век мъж от Габрово се бори с коварно и нелечимо заболяване – множествена склероза. Той и семейството му обаче намират вариант да спрат прогреса на болестта, но за това са нужни средства. Половината от сумата, необходима за лечение в чужбина, вече е събрана, но семейството се бори и с времето.

Серафим Бобев чува диагнозата „множествена склероза”, когато е само на 24 години. „Когато получих първия пристъп с изтръпване на десния крак. Той се възстанови с влизане в болница, но с годините пристъпите стават по-чести, като възстановяването вече не е напълно, а донякъде”, споделя той.

Така, 25 години по-късно Серафим и семейството му търсят алтернатива в чужбина. И я намират в Москва, където чрез присаждане на стволови клетки множествената склероза може да бъде стопирана. „Бях се закрепил в едно положение. Можех да карам кола и колело. Идвах на работа с мотопед, но десният крак е по-бавен и се случват падания”, обяснява мъжът пред Нова.

„За нас е важно той да се чувства добре и да имаме нормален и пълноценен живот. Всяка сутрин му помагам да стигне до работа и да се прибере вкъщи и се надяваме да постигне по-голяма самостоятелност, за да не е толкова зависим”, пожелава си съпругата на Серафим Росица Бобева.

За да го постигне с алтернативното лечение, Серафим има нужда от 50 000 евро. Благодарение на приятели и габровската общност, половината пари са събрани. В клиниката в Москва има насрочена дата за процедури. Серафим и семейството му вярват, че надежда има. Надежда, както се казва неговата 14-годишна дъщеря. „Винаги съм ги подкрепяла и всички искаме най-доброто за тате”, казва момичето.