Премиерът Бойко Борисов събра част от туристическия бранш, както и представители на кабинета за мерките за летния сезон.

В тази връзка Борисов поясни, че в сряда на МС ще внесат за удължават пандемичната обстановка.

На свой ред вицепремиерът Марияна Николова поясни, че сме готови за летния сезон.

Здравният министър Костадин Ангелов пък добави, че заповедта за 3-те начина на влизане у нас на чуждите туристи ще бъде издадена утре. Първият е чрез ваксина, стига да е призната от СЗО. Вторият начин е влизане с PCR или антигенен тест. Третият начин е чрез документ за преболедуване с документ.

Всички, които подали заявка за ваксини, ще бъдат имунизирани от май. Вече били готови списъците за областите Варна и Бургас.

На свой ред от бранша поясниха, че се радват, че има ясна визия и ясни правила за това как се влиза у нас и как нашенците, които ще пътуват, как ще се връщат. Те поискаха тотална реклама от страна на държавата, че сме безопасна дестинация.

Борисов пък призова българите да си представят да въведат тотална забрана, както Турция.

Напомни колко хора са ваксинирани и в рамките на няколко седмици ще се имунизират и хората в туристическия бранш. Като добър знак определи наградата от руското външно министерство на нашия министър. Заради усложнената обстановка в Украйна, можело да очакваме и повече туристи от този район.

Поясни, че доходите на българите се увеличили и сега стотици хиляди искали да пътуват.

От бранша поясниха, че българският турист пътува из страната.

Борисов на свой ред поясни, че сега акцентираме върху летния, но трябва да се работи и за селския, както и религиозния.

Марияна Николова пък напомни, че стартират кампания за лято 2021. Видеото вече било достъпно. Имали сме агресивна реклама. Именно реклама имали добър зимен сезон.

Борисов пък поясни, че пандемията сме по-добри от съседите с локдаун.

Бранимир Миланов от хотелиерската асоциация пък поясни, че бил възхитен от всичко, което чул. Било важно да има лесен достъп на туристите в страната. Да се надяваме за начало на добър сезон, каза той и добави, че може би няма да е така успешен.

Премиерът пък вметна и, че септември може да се ходи на море.

Румен Драганов пък изтъкна, че работата с вицепремиера Марияна Николова и Костадин Ангелов започнало още през март, когато обявили, че сезонът ще започне от май. Първо трябва да бъде увеличен срокът на обстановката, а след това заповедта. И затова са съгласни с Ангелов. Заповедта ще е обхватна, което означава утрояване на туристите от Израел, както и от Великобритания. Вече планират до края на годината да влязат до 9 млн. души. Ще продължат да се движат в по-малки проценти в сравнение с 2018 година, но това били добро послание към чуждите туристи.