"Не е упражнено никакво насилие от страна на въоръжени в Чешнегирово", това заяви на брифинг министъра на отбраната  Георги Панайотов. Той определи случая като „инцидент и очевидно недоразумение“, а после се поправи, че е пресилено да се нарича "инцидент", защото срещу никого не било упражнено насилие и никой не е пострадал. 

„Имали са задача да прочистят района на десанта - учението представлява оттрениране на тактически въздушен десант излизат извън периметъра на учението.

Влизат в цеха и търсят противниковите сили, които очевидно не са работещите цивилни граждани. Не е упражнено никакво насилие от страна съюзническите сили. Не са използвани силови мерки и методи", посочи Панайотов и допълни, че единствено и просто са наредили на работниците в цеха да седнат. 

"Инцидентът въпреки това е повече от неприятен, защото показва някакви пропуски", каза той Панайотов. 

Американски войници атакуваха производствен цех до Пловдив! ВИДЕО

От министерството поднасят извинение на собственика на цеха и работещите в него. Предложиха и обезщетение, ако има материални щети. 

"Армията на съединените щати също поднася извинение, както на българските граждани, така и на собственика на фирмата. Армията на САЩ поема ангажимент за в бъдеще да не допуска подобни инциденти", посочи Панайотов. 

По думите му не е прикривана или скривана информация, а просто сигналът към служители на Военна полиция в деня на инцидента по някаква причина не е предаден до ръководството и съответно до Министерство на отбраната, от където разбрали за случая от медиите. 

Военни нахлуха въоръжени с картечници в производствена фирма край пловдивското село Чешнегирово и изкараха ума на хората. Инцидентът стана на 11 май по време на международното учение „SWIFT RESPONSE 21“.

От Министерство на отбраната е наредена проверка по случая, а по думите на министъра със сигурност има отговорни, които трябва да бъдат наказани, съобщава TrafficNews.bg. Той обеща до 3 дни резултатите от проверката да бъдат оповестени. 

Междувременно, от посолството на САЩ в България обявиха че ще проведът разследване на причината за нахлуването на военните в предприятието.

„Сухопътните сили на САЩ се отнасят сериозно към ученията и считат за приоритет безопасността на нашите военнослужещи, нашите съюзници и цивилни. Поднасяме нашите искрени извинения на частното предприятие и служителите в сградата.

Ние винаги се учим от тези подготовки и в момента провеждаме задълбочено разследване на причината за тази грешка. Ще въведем строги процедури, за да oчертаем ясно зоните за подготовка и да предотвратим този тип инциденти в бъдеще", обявиха от дипломатическата мисия.