Още един български гражданин е в неизвестност след земетресенията в Турция. Става въпрос за млада жена, майка на две малки деца. Близките й нямат връзка с нея от момента на труса.

Земетресението измести литосферните плочи с три метра. Турция се премести на югозапад

Изчезналата Айлин е на 30 години и живее в една от най-тежко засегнатите провинции - Хатай, казват близките й. „Тя ми е първа братовчедка. Когато чухме за случилото се, веднага й звъннахме, но не вдига. Опитахме да се свържем и с мъжа й, но без успех”, каза неин роднина.

Близките на Айлин се надяват проблеми с мобилната връзка в района да са причина за невъзможността да се свържат.

Все още се издирва и мъжът с български паспорт, изчезнал в град Искендерун. „Неговите роднини са отишли на място и Консулската служба е във връзка с тях. Има редица хора, които са изкарани от руините от блока му и са настанени в болница. Надеждата е, че той е между неидентифицираните хора в лечебното заведение”, каза министърът на вътрешните работи Николай Милков.

Земетресението в Турция: сеизмолог обясни защо е толкова разрушително

Външният ни министър съобщи за засилен трафик по границите ни от турски граждани, чакащи транзитни визи за преминаване - с цел да влязат в Турция и да помагат на близките си там. А заедно с влизащите в Турция, се увеличават и излизащите. Хората бягат и от големите градове, засегнати от земетресението - като Адана.

„Градът е доста обезлюден. Част от хората си отидоха по селата”, сподели Еманиул, жител на Адана.

За преживения ужас от първо лице разказва и Сузана. Тя и семейството й днес успяха да се приберат в България, след като преживяват земетресението в хотел в Диарбекир, предаде Нова тв.

„По чудо сме спасени. Токът спря, бяхме принудени на тъмно да търсим стълбите. А навън беше още по-ужасно, чувайки писъците на жени, деца. Всеки тичаше нанякъде. Племенниците на наш близък пострадаха. Единият е в тежко състояние, а другият, за съжаление, почина”, разказа жената.

 

Скандална карикатура на „Шарли Ебдо” за земетресението в Турция