Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи пристигна в "Пирогов", където са настанени ранените при тежката катастрофа с граждани от РСМ на АМ "Струма". При инцидента загинаха 45 души, сред които и 12 деца.

Преди минути в лечебното заведение пристигна и Зоран Заев.

"Това е голяма трагедия с наши сънародници. Автобусът е пътувал от Истанбул към Скопие. В него е имало 53 пътници, десетки деца. Над 40 души са починали", каза още той.

Османи заяви, че туристическата агенция е от Скопие и се предполага, че повечето граждани са от Скопие.

По непотвърдена информация има починали 10 деца, има и много млади хора.

Османи заяви, че днес в РСМ не се е работело - бил е ден на албанската азбука и хората са използвали уикенда, за да пътуват.

Зоран Заев от "Пирогов": Пътници от задните седалки са счупили прозорец, за да се спасят

В "Пирогов" са настанени седем души, сред които и 17-годишно момиче. Всички са в стабилно състояние.

Северномакедонци от албански произход са собствениците на транспортната фирма. Техен представител, който е на място, ще предостави списък на пътниците от четирите автобуса, пътували в конвой. Изгорелият е бил последен в редицата.

След завръщането на другите три автобуса в Скопие, чрез ДНК анализ от телата, ще се търси самоличността на загиналите. Транспортната фирма ще даде и информация за техническото състояние на возилата и кога за последно са минавали на преглед. 

Паралелно с това ще се проверява състоянието на пътната настилка, виражите и има ли подадени жалби за инциденти на същото място.

По първоначална информация шофьорът на автобуса е загинал. Проверява се дали вторият, който по закон трябва да пътува при такъв тип екскурзии, е сред оцелелите. Работи се по версия за внезапна техническа повреда или заспиване на водача.

Автобусът е изгорял напълно. На място все още има две пожарни коли и специална лаборатория на разследващите. Рейсът първоначално е блъснал мантинела, която ограничава разширение, предназначено за временна спирка на превозни средства, от дясната страна на платното. От удара с превозното средство са отнесени десетки метри от нея. След това автобусът се е ударил в насрещната ограничителна мантинела, която разделя двете платна - в посока към Благоевград и в посока към София. Именно там е спрял. Видим спирачен път на метри от мястото на инцидента няма.

Жена с две деца на ръце изгоряла пред вратата на автобуса ковчег