Седем дни е много реално време за отслабване, но трябва да внимавате. Диета със сериозни ограничения може да бъде полезна за тялото ви или да причини непоправима вреда на здравето - всичко зависи от това каква храна консумирате и в какво количество. 

Очевидно мечтата на много момичета е да отслабнат за една седмица. Иска ви се, ако може, за 7 дни коремът ви да се прибере, краката ви да станат по-стройни, а пухкавите бузи по лицето направо да изчезнат, нали?  Да, но трябва да имате предвид, че големите колебания в теглото с диети за бързо отслабване са вредни за здравето, защото диетата трябва преди всичко да бъде балансирана. 

Ето защо е важно да намалявате килограмите  правилно и да се опитате да не наддавате на тегло, след като вече сте успели да постигнете мечтаната хармония. Когато въведете определени хранителни правила в живота си, в началото може да е трудно. Но постепенно те се превръщат в навик, виждате положителни промени и вече не разбирате как сте се справяли без тях.

При това, без да се отказвате от храна, без да гладувате, а като следвате следните прости принципи:

Пийте редовно и повече вода

Диетолозите съветват да пиете 30 мл вода на килограм тегло на ден. По този начин, ако сте  с тегло от 80 кг, трябва да консумирате 2,4 литра. Водата засилва метаболизма, прочиства тялото от токсини и ограничава апетита. Ако пиете достатъчно вода, помагате на тялото да спре да я задържа, а това води до загуба на тегло. Това още повече важи за едноседмичната диета, в която сте прибавили и активна тренировка във фитнеса.

Непременно закусвайте!

Първото хранене за деня е важно поради няколко причини. Ако закуската съдържа сложни въглехидрати, фибри и протеини, те осигуряват енергия за целия ден и осигуряват усещане за ситост за дълго време без тежест в стомаха. 

Отслабването за една седмица без пълноценна закуска просто няма да сработи. Като го пропуснете, ще наваксате през деня, а  може и да преядете. Преди обяд дори леките десерти са допустими, но само нека не са първото ви ядене след събуждане.

Наспете се добре!

Не можете да отслабнете за една седмица, ако спите по-малко от нормалното. Нормата за възрастен човек е 8 часа. Учените са доказали, че хората, които всеки ден си лягат преди 23 часа, не отнемат контрола на хормоните за ситост и глад от мозъка. Благодарение на правилния сън и навременното преминаване в обятията на Морфей, желанието за сладки и мазни храни намалява, така че е по-лесно да поддържате хармония и да се стремите към нея.

Махнете електронните джаджи, докато се храните!

Навикът да се яде пред телевизора или с лаптоп в скута е доста често срещано явление. Но, фокусирайки се върху външен стимул, ние прекъсваме сигнала за ситост, който  стомахът се опитва да изпрати на мозъка.  Имайте предвид, че ако си изключите телевизора или компютъра, храненето ще приключи много по-бързо.

Ходете пеша!

Ако спортувате, тогава вие знаете точно как да отслабнете за една седмица и какви мускули да натоварите. Но понякога няма време и желание за това, така че е важно да намерите възможности просто да се движите. Качете се по стъпалата, вместо с асансьора; изминете няколко спирки, вместо да се качите на градския транспорт. 

Опитайте се да използвате всяка възможност да прекарате няколко минути в движение и да изгорите калориите, получени от храната. В същото време помагате на ставите и мускулите да се разтягат.

Спрете да добавяте сол към яденето.

Всяка диета за седмица или две се основава на пълно или почти пълно отхвърляне на солта. Хранителните схеми са насочени към премахване на излишната течност от тялото, а солта предотвратява това. Можете да опитате да поръсите салатата с лимонов сок, да добавите кимион, розмарин, кориандър, копър, магданоз и други ястия. 

И скоро ще забележите колко вкусна може да бъде храната без натрий. За пушени меса, сосове и консерви дори не говорим – те са източник на извънредно много сол, затова е препоръчително да избягвате тези продукти.

Яжте повече плодове и зеленчуци.

Препоръчително е да изберете такива, в които има много вода. Тези плодове и зеленчуци са с по-ниско съдържание на калории. Например, с краставици и ябълки можете да отслабнете за една седмица, а не с банани и цвекло. В 100 г от първете две има малко над 60 ккал, а във втория тандем – 130. Съдържанието на полезни сокове бързо побеждава глада и засища. 

За предпочитане е да консумирате листни и зелени зеленчуци, домати, диня, пъпеш, цитрусови плодове. В допълнение, зеленчукова салата преди обяд или на вечеря ще ви позволи да ядете по-малко други, по-висококалорични ястия, защото стомахът ще се напълни с фибри и витамини.

Източник на изображения: Pixabay