Започна брифингът пред медиите след края на извънредното заседание на Министерския съвет.

"Разгледахме перспективата за удължаване на извънредното положение и се обединихме, че няма смисъл от това. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов. Правителството няма да предлага продължаване на извънредното положение. Разгледахме законопроект, който да регламентира част от нормите, които бяха въведени, които да продължат да действат и след 13 май", каза финансовият министър.

"Искаме да запазим всички мерки, които имат съществено отражение върху икономическия живот", добави той.

Някои мерки ще продължат и два месеца след изтичане на извънредното положение.

На брифинга присъстват още министрите Росен Желязков, Кирил Ананиев и Данаил Кирилов.

УРА! Без изпити след 4 и 10 клас!

"Принципът е да се запазят всички мерки, които имат съществено отражение върху икономическия живот, социалните програми, ограниченията в стопанския оборот, някои норми, които дават възможност за по-плавно преминаване през епидемичната обстановка“, обясни още Горанов.

По думите на Горанов министрите са разгледали и приели Законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето, като в преходните и заключителните разпоредби ще има текстове, които ще променят и закона за извънредното положение.

Ще има 3 основни промени в закона за здравето, които ще дават възможност някои от мерките да бъдат прилагани и след отмяната на извънредното положение, посочи здравният министър Ананиев.

Здравният министър Кирил Ананиев обясни обаче, че ще продължат някои противоепидемични мерки. Те ще бъдат въведени с промени в Закона на здравето. В чл. 61 на закона ще бъде записано, че здравният министър с наредба ще определи условията и реда за задължителна изолация на болните от заразни болести, на заразоносителите, карантина на контактните с тях лица и на лицата, които са влезли на територията на страната от други държави.

Друга промяна е предвидена в чл. 63 пък ще бъде записано, че се дава правомощие на министъра на здравеопазването по предложение на главния държавен инспектор да обяви със заповед извънредна епидемична обстановка като предвиди и съответните извънредни противопепидемични мерки на територията на страната или на отделни региони на страната с цел защита живота и здравето на българските граждани.

И така: Извънредното положение в България отпада на 13 май. Ограничителните мерки се концентрират само и единствено в правомощията на здравния министър Ананиев. 

Очаквайте подробности!