Здравният министър Стойчо Кацаров представя плана при нова вълна от коронавирус на брифинг в момента.

„Такъв план е необходимо да се изготви. Според нас това трябваше да се случи по-рано, ако не март, то поне юни-юли. Ако имаше такъв план, броят на жертвите би бил много по-малък, от този, който регистрирахме. Експертите не могат да изключат последваща вълна от заразяване и боледуване, затова считаме, че страната трябва да бъде подготвена за посрещане на предизвикателствата и справяне с тази вълна. Дали това ще стане в края на лятото или по-късно, не може да се прогнозира. Повечето мнения са, че ще има такава вълна, ако процесът по ваксинация не бъде завършен до края на лятото”, обясни д-р Кацаров.

Той посочи, че планът се основава на няколко принцип. Направено е описани на ситуацията в страната от епидемиологична точка, направен е анализ и оценка на рисковете, направена е и оценка на здравната система и нейните ресурси. Подробно са развити механизмите и начините за подобряване на шансовете – това, което трябва да се направи, за да се намалят пораженията във всякакъв аспект (здравен, икономически и социален).

„Изготвили сме и една обща финансова сметка колко би струвало всичко, ако се развие най-лошият сценарий. А той е вълна като през пролетта на тази година. Целият план се основава на възможностите за степента на заразяване на населението. Разделили сме тези възможности на 4 групи – зелена, жълта, червена и тъмночервена, в зависимост от броя на заразените лица в 14-дневната заболеваемост, процента на пробите и броя на заетите легла”, уточни здравният министър.

Според разписанието в жълта зона се влиза при 100 – 200 заразени на база 100 000 души, в червена при 200 -500 заразени и при тъмночервена при над 500  на 100 000 заразени на 14-дневна база.

В зависимост от това в коя зона влиза дадена област или страната ще бъдат въведени определени ограничения. В последното ниво на заболеваемост се планува да бъдат затворени всички обекти, освен жизнено важните – като аптеки и хранителни магазини.

„Смятаме да затваряме детските градини в последния етап. Те ще могат да се посещават от деца, чиито родители са имунизирани, и при условие, че целият персонал е ваксиниран. Това ще даде възможност на хората да плануват живота си, да преценят кога да се имунизират, както и да преценят как да се възползват от това, което им предлагаме. За нас тези стъпки са изключително важни, както и информирането на обществеността. При всяка промяна на обстановката, ще трябва да информираме хората, да залагаме конкретни и ясни задачи, които искаме да изпълним, с мерки, които предлагаме.", добави зам.-министър д-р Александър Златанов.

Очаквайте подробности!