Министърът на отбраната Георги Панайотов обявява резултатите от действията, предприети от Министерството на отбраната и неговите структури, за изясняване на обстоятелствата, свързани с инцидента с падналия МиГ-29, при който трагично загина подполковник Валентин Терзиев.

Черната кутия на разбилия се МиГ-29 е разчетена

"Подполковник Валентин Терзиев загина в изпълнение на служебния си дълг след успешно свършена бойна задача. Аз не съм го познавал приживе, но гледах негово интервю в една демонстрация във връзка с 6 май и демонстрация. Това, което видях, е един достоен, способен, патриот български офицер – силен и много добър човек. Затова аз не успях да въздържа емоциите си, но убеден съм, че една такава реакция е мъжка реакция. Затова още веднъж – искрени съболезнования, защото е изключително тежко да загубиш човек като Вальо Терзиев, а той е и съпруг, баща, син и брат. Светла му памет!", заяви военният министър.

В пресконференцията участва и съпругата на загиналия офицер, която зададе няколко въпроса във връзка с доклада за причината за катастрофата - ако не е човешка грешка и няма техническа неизправност, какво означава загуба на пространствена ориентация и защо в такъв случай това не се води пилотска грешка.

Черната кутия на разбилия се МиГ-29 заминава за Русия

Полковник Василев отговори, че това е заради специфичните психофизически условия, при което пилотът не осъзнава навреме ситуацията и до последната секунда не я осъзнава, защото след това започва стандартен доклад.

При разчитането на черната кутия станало ясно, че Валентин Терзиев не е привел самолета в хоризонтално положение при маневра вдясно и се е стигнало до илюзията, че се намира в такова положение.

При маневрата вдясно е бил с висока скорост от 900 км/ч в режим на снижение, което води до неправилна преценка от групата за наземно насочване.

След като мишената пада по-бързо се получава дефицит за насочването, което може да стигне времето на пилота или да не стигне, което е възможно. Нито времето, нито височината са били недостатъчни, но в случая има загуба на пространствена ориентация, разясни на полковник Василев.

Военният министър заяви, че няма да бъдат разкривани имена, например името на ръководителя на учението, защото това е класифицирана информация. Прокуратурата е органът, който разследва инцидента и търси престъпление. "Аз като министър на отбраната мога да търся виновни след като прокуратурата си свърши работата. След това ще бъде назначена служебна проверка. Тази проверка трябва да е въз основата на документи, които в момента са предадени на държавното обвинение", посочи той.

Попова обаче попита не може ли военното министерство да си поиска копия на тези документи.

"Ясно е записано в закона, че тази проверка се извършва една година след като е констатиран инцидента, но като се водят следствени действия стопира този срок - в момента няма давност. Получихме индикации от прокуратурата, че те не са съгласни ние да започнем служебна проверка преди те са си свършили работата. Възможно е да поискам копия от документите, въпреки че получих индикация, че те не са съгласи за това. За тази проверка няма давност и тя ще бъде извършена", допълни още Панайотов.

Пилотите, които извършват задачи, имат право да отказват дадена задача, преди да започне да се случи. Имало такива случаи през годините, дори вчера в "Граф Игнатиево"имало такъв случай. Няма наказания за военните, когато се аргументира за спирането на изпълнението на задачата.

В методическите уточнения има разписана минимална височина е 2000 метра при извършване на маневра със стрелба.

Съпругата на Терзиев попита и дали има открити нарушения относно подготовката на учението. "Комисията не откри нарушения в документите и подготовката, които да са допринесли пряко за летателния инцидент. Ако в хода на проверката бяхме се натъкнали на нещо, което пряко да допринесе за произвешествието, щяхме да информираме и да го предадем на прокуратурата", отговори още полковник Василев.

Панайотов посочи, че в Русия черната кутия е разчетена по нов начин, със софтуер, който тук го няма. Моделът на въпросната черна кутия обаче е технологично и морално остарял, разясни още военният министър. Анализ обаче не е искан от Русия, а само снемането на параметрите, в табличен вид, а не цифров. Няма прекъсване на записа в нито един момент, допълни полковник Василев.

Очаквайте подробности!