Жената, нападната от дива мечка в района на Белица, е в стабилно състояние, но с множество травми по тялото.

Пострадалата е настанена в болницата в Разлог. Междувременно стана ясно, че Паркът за танцуващи мечки няма да работи, затворен е и пътят към него, тъй като се извършва разследване за причините, довели до инцидента.

Във връзка с инцидента, кметът на Белица е направил предложение мечката да бъде отстреляна. Изчаква се разрешение от компетентните органи.

Припомняме, че малко преди 07:00 часа тази сутрин, тя е била нападната от дива мечка на оживен път, свързващ Парка за танцуващи мечки и Парк Рила.

Пострадалата жена е била с бебе в т.нар. цедилка на гърба си, каза областният управител Николай Шушков, който посети пострадалата в болницата и разговаря с нея и лекуващите лекари.

"Излязла е от шока и ми разказа какво е станало. Била е с мъжа си, бебето и по-голямото им дете за гъби. Имало е и други хора, но са се разпръснали. Каза, че се е навела да откъсне гъба и върху нея изведнъж е скочила мечката. Вероятно е приближила точно до леговището, без да забележи, защото гората там е много гъста. Мечката е била заспала и се е стреснала от човешкото присъствие. Всички наоколо са започнали да викат и това е подплашило мечката, която е избягала", допълни Шушков.

Жената споделила, че друг път, когато ходят за гъби в гората групите вдигат шум като хвърлят пиратки, но този път не са имали. "Голям късмет е извадила, че бебето не е пострадало", допълни областният управител.

На място бе и зам.-министърът на околната среда и водите Емилия Тончева. "Разбирам, че човекът е бил на територията на мечката, но за нас животът е здравето на хората са приоритет", коментира зам.-министър Тончева.

Пострадалата жена е без здравни осигуровки, но община Белица ще окаже всякаква помощ на ранената и семейството й.

 

Мечка нападна жена край Белица. Какво е състоянието й?