Това е една красива история, която обаче има горчив привкус. Историята на Красимир и Ивелина, техните 11 деца и обичта, която винаги надделява над трудностите. Една история, която обаче може би ще завърши извън пределите на България.

Ивелина е на 36 години. Красимир - шест години по-голям от нея. Запознават се в родното си село, двамата били съседи. Тогава любовта пламнала. Когато Ивелина е едва на 17, ражда първото си дете.

“Няма дете, което да не сме искали”, категоричен е Красимир пред bTV.

Красимир работи като шофьор. Често отсъства от вкъщи. Ивелина пък никога не е работила, защото все се грижи за децата. Опитвала е да си намери работа, но без успех - срещала упреци и лоши очи заради голямото си семейство. За цялата домакинска работа Ивелина получава помощ от по-големите деца.

Всеки ден от прозорците на къщата им струи светлина още от ранни зори. За да се приготвят за началото на деня, всички стават още в 5 ч.

“Сутрин се прави закуска, на обяд – първо, второ и трето. За вечеря – отново така. Постоянно мия чинии, готвя, пускаме пералня по 4-5 пъти на ден. Все пак обаче се справяме”, разказва Ивелина.

Допреди години обаче семейството е изправено пред огромна трудност. Голямата фамилия е разделена. Децата са отнети от социалните служби директно от училището и детската градина. Без предупреждение, без причина. Взели ги с полиция, като престъпници. Разпръснали ги из различни социални институции.

Казаха ни, че сме нямали къде да живеем. В документите в съда пишеше, че сме “неглижирали техните потребности”, което изобщо не е така. Най-срамното нещо, което казаха тогава беше, че едно от децата ми няма родители. Както виждате обаче аз съм жив и здрав…”, разказва бащата Красимир.

Започнала тежка битка, която семейството печели. Малко след като всички отново са събрани заедно обаче, пожар изпепелява дома им. И това обаче преодоляват някак.

За десетте непълнолетни деца държавата изплаща на семейството надбавки в размер на около 300 лева. Седем от тях са ученици, а Ивелина и Красимир изчисляват, че подготовката за училище им излиза около 1000 лева. Помагат им приятели, често вземат и заеми.

Наричат Ивелина и Красимир луди, наричат ги какви ли не. Но въпреки различните определения двамата се гордеят безкрайно с голямото си семейство. Въпреки трудностите, двамата се грижат с огромна любов за децата си и са напълно категорични - образованието е най-важното.

Най-голямата от дъщерите им пък работи във Великобритания.

Не виждат обаче бъдещето си в България. Планират да заминат заедно някъде далеч от родината си.

“Тук няма никакви условия за работа. Парите, които аз взимам за месец, приятелите ми в чужбина ги получават за седмица. Там е, поне по думите на дъщеря ни, по-добре. Не бих казал, че съм отчаян, но сега всеки ден живеем в страх дали ще съм на работа, дали ще имаме какво да сложим на масата”, разказва Красимир.