Бездомните хора - те ли са едни от основните "социални болести" на обществото?

"Нормално е да си с маска при тези обстоятелства, но не е нормално обстоятелството", това отбелязва столичанката Ружи, като публикува и кадри, на които виждаме възрастен, вероятно бездомен, приседнал и увит с чаршав. А компания му правят само... гълъбите, които са накацали по крата и раменете му.

Гледката е тъжна и много столичани се възмущават, и не само - те се ядосват на държавата, в която живеем. Това е добър повод да попитаме: Къде са социалните? Съществува ли въобще мобилната грижа за бездомни в София, чиято главна цел е грижа за хората, които не попадат в обхвата на здравната и социална система в България, както и ограничаване на последиците от социалното изключване и облекчаване живота на хората живеещи на улицата, чрез предоставяне на здравни, социални и психологически консултации.

Именно целева група на мобилната грижа са хора, живеещи на улицата или в стари изоставени сгради при мизерни битово-хигиенни условия.

Публикацията на Ружи предизвика вълна от коментари. Свет пише, че въпросният бездомен човек от години е там. "И никой никакви мерки не предприема, въпреки разнасящите всякакви гадости рояци и посраното до неузнаваемост околно пространство.", добавя той.

"Много е лесно да се възмущавате, особено като чета коментарите на "джентълменените". Много е лесно да обвинявате друг човек за несъстоятелността в която е изпаднал и това, че е повече човек от вас и има сърце и храни гълъбите от немотията си, но на вас ви пречи, защото нямате душа и сърце. Интересува ви само лъскавата опаковка на хората, включително и вашата без съдържание. Вместо да мрънкате тук, колко пари дарихте на този човек, купих те ли му топъл обяд, предложихте ли му баня да се изкъпе, платихте ли му квартира да му помогнете в тежката ситуация в която е изпаднал? Не. Вие нищо не сте направели да му помогнете на човека, но ще извръщате с отвръщение глава и ще коментирате. Запомнете никой, ама никой не е застрахован в този живот, че няма да изпадне в подобна ситуация, че ще остане без дом и ще живее на улицата. Отритнат от обществото, защото няма дом и пари. Този човек е повече човек от вас. Да с маска е защото спазва епидемологичните разпоредби и няма тв, радио или смарт телефон от където да се информира когато паднат. А вие изтупани и лъскави "джентълмени" вземете да станете човеци, а не лъскави опаковки без съдържание.", коментира Алекс.

Снимки: Ружи / Facebook