Извънредната епидемична обстановка трябва да продължи. Това каза проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Национален център за заразни и паразитни болести, пред bTV. Очаквам едно увеличение, каквито и мерки да се правят. Но да се надяваме, че ще е слабо. 

Проф. Кантарджиев отново припомни, че пикът на COVID-19 е бил през май, когато бяха разрешени балове, спортни мероприятия и се е позволило да се отворят нощните заведения.

"Тестовете март и април бяха достатъчни, на хора със симптоми и по огнища. В момента мога да ви кажа нашата референтна лаборатория по-малко от 15% са положителни. Значи там, където има случаи, си има случаи", коментира специалистът.

"Инфекцията си е тежка. Лекарите са най-уязвими", подчерта проф. Кантарджиев и изрази съжаление за загубата на всички медици, загубили битката с новия коронавирус. 

"Коронавирусът се развива бавно, за няколко дена. Ако децата имат хрема и кихат - да не ходят на училище", посъветва той.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев каза, че лабораторната диагностика е най-сигурна при съмнения дали е настинка, грип или COVID-19.

"Не смятам да се стигне до затваряне на училища. Децата и родителите са разумни", каза пред бТВ той.

Специалистът обърна особено внимание отново на маските. Отправи критики към всички онези, които са против маските. Кантарджиев каза, че научните статии са в полза на маските. 

"Носенето на маски е почти равносилно на ваксината", категоричен е професорът.