Решението за затягане на мерките ще бъде обявено на редовния брифинг на НОЩ в четвъртък. Решенията ще влязат в сила най-вероятно в събота в София, за страната - в понеделник. Това каза на брифинг доц. Ангел Кунчев. 

"Мисля, че е назрял моментът за национално решение. Основното, което целим, е да се избегне възможността за предаване на вируса. За всички вече е ясно, че той се предава по-лесно и на по-малки възрасти. Заповедта трябва да излезе до няколко дни, тя трябва да е с минимален срок от 2 седмици", каза Кунчев.

„На брифинга в четвъртък, ще се дадат повече подробности. Мерките влизат от събота в София и в понеделник за цялата страна, ако се вземе подобно решение. Да, мерките засягат работата на заведения, фитнеси, училища, молове, различни прояви на открито и закрито. Трябва да овладеем този последен пик в следващите 2-3 седмици и след това да започне нормализация. Възможно е да за цялата страна да има такива мерки. Има няколко региона, които са назад със заразените, но вълната засяга определено цялата страна. Сега е моментът за национално решение”, допълни доцентът.

Припомняме, че по-рано днес кметът на София Йорданка Фандъкова, шефът на РЗИ-София Данчо Пенчев и директори на столичните болниците бяха на разговори при здравния министър.

Очаквайте подробности!

 

Искаме пълен локдаун в София ВИДЕО