Единодушно се приема срокът на преболедуване от COVID-19 да бъде удължен от 6 на 12 месеца. До края на деня може да се добави като корекция във временните епидемични мерки. Голяма част от колегите експерти са единодушни, че може да се удължи срокът. Това каза министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на пресконференция.

Информацията идва 24 часа по-късно, след като той обяви, че експертите му са били единодушни, че срокът на сертификата няма как да бъде по-дълъг от 6 месеца.

Кацаров: Срокът на сертификата за прекарал COVID-19 не е една година

"Разбираме, че има неясноти и въпроси относно мерките. В контакт сме непрекъснато с хората, които трябва да прилагат новите мерки. По отношение за сертификатите за преболедуване поискахме мнение на експерти дали в рамките на нашата страна може да се приеме по дълъг срок от 6-месечния срок за преболедван", започна министърът.

Вероятно още днес ще бъде допълнена заповедта на министъра и сертификатът за преболедуване ще е валиден за срок от 12 месеца, но само в рамките на страната.

За поставилите първа доза от ваксината, ще има документ, който да има същата функция на зелен сертификат, докато се постави втората доза.

До понеделник при проверка от РЗИ в обектите, където ще се влиза само със зелен сертификат, при установяване на нарушения, ще се издава само предписание.

Ще бъдат предоставени безплатни антигенни тестове на засегнатите обекти от заповедта на здравния министър. Компетентно лице ще извършва тестовете.

Очквайте подробности!