Коледните празниците минаха и наближава края на годината, с което започват и равносметките. Една от неприятните такива е за инцидентите по пътищата. Разбира се, както и в другите направления, тук също COVID-19 повлия на резултатите.

От Glas.bg ще ви представим обзор на по-тежките пътнотранспортни произшествия през годината и сравнение с предходната - 2019.

Жертвите на катастрофи от началото на годината до Коледа (25 декември включително) са със 164 (26,28%) по-малко спрямо същия период миналата година. Тази година загубилите живота си на пътя са 460 при 5644 тежки ПТП, а миналата са били 624 при 6665 ТПТП. За сведения починалите пред последните 4 години винаги са били над 600.

Това е първата рязка промяна от години и то в положителната посока. Все пак 2020 г. не бе като останалите. Пандемията от коронавируса засегна всичко. Как се отрази това на произшествията по пътищата в страната.

На 13 март бяха изградени КПП-та на големите градове и това доведе до спад на инцидентите.Статистиката показва, че с 26 по-малко са загиналите и 317 по-малко са пътно транспортните произшествия през тези 2 месеца на годината, когато бе извънредното положение през пролетта. Отделно при различните наложени мерки хиляди промениха начина си на живот, което ограничи движението им и до ден днешен.

Друг фактор, който е повлиял за по-малкия брой ТПТП и жертви е засиленият контрол и новото оборудване на КАТ - т. нар. супер камери на КАТ. Пред 10 дни бяха изнесени данни, че въпросните уреди за засекли 32 000 нарушения за превишена скорост само за последните два месеца. Това със сигурност е повлияло за повечето глоби.

Кой фактор колко е повлиял за по-малкото инциденти, можем само да предполагаме...Все пак хората продължават да губят живота си на пътя и ако трябва да ме точни всеки ден при катастрофа загиват 1,28 души.

Кои бяха най-тежките катастрофи през 2020 г.?

В неделния ден на 13 юли магистрала "Тракия" е задръстена от прибиращи се автомобили от морето към София. В района на Оризово турски тир внезапно напуска платното. Навлиза в насрещното движение и премазва пет автомобила. Камионът се обръща и избухва в пламъци.

Смачканите до неузнаваемост автомобили се налага да бъдат разрязани от пристигналите на място пожарникари, за да извадят ранените.

При инцидента умират 5 души -младо семейство с момиче, английски гражданин и шофьорът на тира. Шестима пък бяха настанени в болинца.

Трима души загинаха, а 16 бяха ранени след жестока катастрофа край Лесово. Инцидентът е става на 5 км от границата с Турция в началото на октомври.

Камионът с украинска регистрация бил спрял край пътя, когато в него се ударил бусът, в който пътували 18 души. Те отивали на пазар в Одрин. При удара загиват шофьорът на буса и двама от пътниците. Те се возели на предните места. Останалите пострадали са откарани в болница в Ямбол.


 

Трима души са намериха смъртта си и при с автобус на пътя Ботевград-Враца, преди разклона за с. Литаково. Превозното средство и джип са се блъснали челно. Автобусът е връщал 40 работници от нощна смяна от заводите в Ботевград. Инцидентът е от ноемрви.

Джипът е навлязъл в насрещното движение и се е ударил челно в автобуса. Намясто са загинали водачът и пътникът от джипа - момчета на 18 и 19 години.  Две жени на 54 г. и мъж на 64 г., който е и шофьор на автобус, са настанени в  УМБАЛ "Св. Анна" в София. По-късно е починала една пострадалите жени.

Катастрофа, за която се говори през цялата година и ще продължи да се говори е тази, при която загина журналистът Милен Цветков. Трагедията се разигра навърх Великден.

Цветков бе отнесен от джип, управляван от 22-годишния Кристиан Николов, докато чака в колата си на червен светофар. Освен шофирайки с 99 км/ч, младият водач бе зад волана под влиянието на няколко вида наркотици. Шофьорът прожължава да е в ареста от 21 април.


Само преди седмица пък смъртта си на пътя намериха две деца в пловдивското село Чоба.

Медиците само констатираха смъртта на 18-годишния водач и неговата 17-годишна спътничка след тежкия удар в стълб. Водачът, правоспособен от няколко месеца, е самокатастрофирал в уличен стълб. Момчето зад волана е било от село Отец Кирилово, а неговата спътничка от Пловдив.

Това са само част от тежките инциденти по родните ни пътища за 2020 година.

Къде са най-много ТПТП?

В неприятна статистика за най-много жертви по области лидер отново е Пловдив - 36. Данните по области на МВР са до 30 ноемрви т.г. Изненадващо или не по брой ТПТП отново пловдивчани са първи - 659 за 11-те месеца. Дори София е далеч зад тях с 578, жертвите са 31.

Според разбивката броят на ТПТП е най-малък на територията на ОДМВР – Ямбол (44), Перник и Търговище (по 53) и Кюстендил (70).

Най-малко жертви има в Перник - 3, при 53 ТПТП и Смолян - 4, при 79 ТПТП. В Кюстендил и Кърджали са по 5.