Президентът на Русия Владимир Путин ще се подложи на операция заради раково заболяване, а временно властта ще поеме бивш шеф на федералната служба за сигурност. Това се посочва в нов доклад.

Той ще номинира бившия шеф на ФСБ Николай Патрушев временно за свой заместник, твърди вътрешен източник от Кремъл, пише Daily Mail.

70-годишният действащ секретар на Съвета за сигурност, се смята за ключов архитект на военната стратегия в Украйна и човекът, който е убедил Путин, че страната е пълна с неонацисти, коментира британското издание.

Извънредните твърдения се появиха в популярния руски телеграм канал "Генерал СВР", който казва, че източникът му е добре поставена фигура в Кремъл, се добавя в доклада.

Очаква се манипулацията и възстановяването след това да изведат руския президент от строя за „кратко време“, според непотвърдения доклад.

"Малко вероятно е Путин да се съгласи да предаде властта за по-дълъг период от време“, заявява говорещият във видеото и добавя, че контролът над страната вероятно ще бъде в ръцете на Патрушев за не повече от два-три дни.

„Ще кажа, че това е възможно най-лошият вариант“, добавя говорещият. „Патрушев е откровен злодей. Той не е по-добър от Владимир Путин. Освен това е по-хитър и бих казал по-коварен човек от Владимир Путин. Ако той дойде на власт, проблемите на руснаците само ще се умножат".

Междувременно онколог, който от изданието идентифицират като Евгений Селиванов, според данните е направил десетки тайни посещения в дома на Путин в Сочи за само четири години.

Докладът също така предполага, че руският президент е претърпял тайна операция миналата есен.

Първоначално операцията е била насрочена за втората половина на април, но е отложена и няма да се проведе преди Деня на победата 9 май, коментира Daily Mail.

Новината идва на фона на спекулациите, че Путин ще започне тотална война в Украйна и ще нареди масова мобилизация на военновъзрастни мъже, което представлява значителен политически риск.

„На Путин беше препоръчано да се подложи на операция, чиято дата се обсъжда. Изглежда няма особена спешност, но и не може да бъде отложена“, пише изданието.

Кремъл обаче последователно отрича Путин да има някакви здравословни проблеми.