Унгария не иска да приеме пари от специалния фонд на ЕС, който ще помогне на страните да се възстановят от пандемията, ако тези средства са обвързани с условие Будапеща да отмени закона си, ограничаващ разпространението на информация за хомосексуалността, заяви унгарският премиер Виктор Орбан.

Решение се съдържа в постановление, публикувано в държавния вестник на страната късно снощи. Унгария неотдавна прие закон, който ограничава достъпа на подрастващите до материали, които обрисуват сексуални нрави, различни от хетеросексуалността и в които се говори за полова идентичност, различна от тази по рождение.

Орбан изригна срещу детска приказка, а в нея: Юначни принцове се взимат!

ЕК предприе юридически стъпки срещу Унгария заради закона и обвини унгарското правителство, че нарушава правата на ЛГБТ общността. ЕК освен това е в процес на одобрение на националните планове за това как да бъдат използвани европейските средства за възстановяване от пандемията.

Според Унгария ЕК бави одобрението на унгарския план, заради "отхвърлянето й по политически причини на национален закон за защита на децата". Унгария ще приеме само споразумение, в което ЕК не налага като условие на страната нещо, което не налага на другите страни членки, се казва в унгарското решение, публикувано в държавния вестник.

Други страни също очакват одобрението от ЕК на техните национални планове. ЕК не е обвързвала одобрението на плана на Унгария с унгарския закон, припомня novini.bg. Ако планът бъде одобрен, Унгария ще получи около 7,2 милиарда евро европейски средства за възстановяване от пандемията