Служителите на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов” настояват да се прекрати с лъжите и „ужасяващия” тормоз, а служебният здравен министър Стойчо Кацаров да подаде оставка. "Изпратихме писмо до президента на Република България Румен Радев, в което настояваме незабавно да освободи от длъжност здравния министър в служебното правителство, което е назначил. Възразили сме срещу констативните протоколи от шумно оповестената в медиите проверка", посочват в позиция от спешната болница УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов”.

Ето и останалата част от позицията:

Възраженията са депозирани в законовия срок и ред в НЗОК! Категорични сме, че ще продължим с протестите, докато не се възстанови нормалният тон и проф. Асен Балтов не бъде върнат на поста изпълнителен директор.

1. Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров си позволи в национален ефир да преиначи истината, с което отново опита да опетни всеотдайния труд на лекарите от УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов". На 15 юли 2021 година, показвайки епикриза, издадена от УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов” той заявява: „Тази епикриза е от 21 до 25 януари. Не съм бил в болница „Пирогов” по това време. С никаква диагноза”. След обстойна проверка в системите на болницата сме категорични: през месец януари 2021 година Стойчо Кацаров е хоспитализиран в „Пирогов” с негово знание, в негово присъствие и с неговата лична карта. Той е бил съвсем наясно, че за да се провери състоянието му след тежко преболедуван COVID-19 два месеца по-рано, трябва да си заплати изследванията или да постъпи в болница. Насочваме вниманието на НЗОК, че пътека за грижа за пациенти с постковид усложнения все още няма. В базата данни на „Пирогов” има и резултати от направени множество изследвания, сред които скенер, ЕКГ и пълен пакет клинико-лабораторни показатели.

2. Служителите на болницата сме потресени от опита за манипулация на обществото, внушвайки му се отново, че в „Пирогов” се правят фалшификации. Ето защо вече изпратихме писмо до президента на Република България Румен Радев, в което настояваме незабавно да освободи от длъжност здравния министър в служебното правителство, което е назначил. Копие от писмото е изпратено и до служебния министър- председател Стефан Янев. Двамата разполагат и с Декларация на служителите на „Пирогов”, подкрепна със събрани само за два часа близо 1000 подписа, в която категорично заявяваме, че няма да допуснем постигнато от нас през последните 15 месеца да се оспори, няма да допуснем името на стратегическа за страната болница като „Пирогов” да се петни, няма да допуснем опитите за разделение отвътре, няма да допуснем водещи специалисти да се откажат от професията си и че няма да допуснем личностни, финансови и лобистки интереси да рушат имиджа на съсловието и цялата система. Още по-обидно е, че едни немотивирани промени се извършват от служебно правителство в момент, в който вече има избран нов парламент.

3. В същото време вече сме възразили срещу констативните протоколи от шумно оповестената в медиите проверка. Възраженията са депозирани в законовия срок и ред в НЗОК! Най-голямата спешна болница в страната снема доверието си от управителя на НЗОК Петко Салчев, който също си позволи да внушава на обществото, че извършваме злоупотреби и че „без да се работи, без да отчита дейност въпросното лечебно заведение е получило пари”.

Заявяваме: „Пирогов” работи в денонощен режим, откакто е създадена през 1951 г., справи се с COVID-19 вълните и е готова с изпитана организация, ако се стигне до нова заплаха. Не спираме работа и в протестен режим, както и в условията на целенасочени атаки и обиди. Категорични сме, че ще протестираме, докато не бъде възстановен нормалният тон и проф. Асен Балтов не бъде върнат на поста изпълнителен директор.