На 10 май 2021 г, понеделник, от 10.30 ч., в сградата на Многофункционален социален център  (ул. Стойчо Мушанов 48 ), Областен съвет на БЧК – Пловдив официално ще отбележи официално Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец за 2021 година. Денят ще започне с пресконференция и връчване на червенокръстки отличия за отдаденост и заслуги към каузата на Български Червен кръст.

Ще бъдат представени дейностите на Български Червен кръст, както и фокусът в утвърждаването на добрия пример на Организацията и още по-пълното и популяризиране и достигане до максимален кръг от хора. Празникът ще завърши с обединяващ танц или флашмоб от младежката пловдивска организация на БЧК.

8 май е денят на Червеният Кръст и Червения полумесец, но тъй като тази година се пада в ден събота, официалното му отбелязване ще се състои на 10 май – понеделник.

Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец  е основано преди повече от 150 години. Има над 14 милиона доброволци. Днес те продължават да се борят с разпространението на пандемията COVID-19 и последиците от нея. Те са на предната линия на хуманитарната дейност: предоставят социална помощ и услуги,  психосоциална подкрепа, работят в извънредни ситуации, помагат на най-уязвимите групи на обществото. Това са хората, които носят примера на хуманност  и отговорност към другите хора.