Днес отбелязваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България. Тази година се навършват 148 години от гибелта на поета - революционер. По традиция, в цялата страна точно в 12 часа ще бъдат пуснати сирените в памет на загиналите герои.

Снощи с тържествена заря-проверка Калофер почете 148 години от героичната гибел на Христо Ботев.

Участие взеха представителнитe роти на 61 ва Стрямска бригада. Почетният строй прие командира на бригадата бригаден генерал Маргарит Михайлов.

Много хора от цялата страна дойдоха в  града, за да  се преклонят пред подвига на гениалния поет и загиналите герои за свободата на България.

С едноминутно мълчание и падане на колене бе почетена тяхната памет.

В рамките на Ботевите дни – голяма атракция имаше в Калофер за Деня на детето. Гайдари и деца полетяха с балон над паметника на Христо Ботев в родния му град. Това се случи по инициатива на Съюза на българските парашутисти.

Под звуците на калоферските гайдари много деца полетяха с балон с горещ въздух, над паметника на Христо Ботев. Той се издигна на височина от над 30 метра. Това позволи децата да видят града от високо и да изпитат страхотни емоции.

Днес стотици българи се очаква да отдадат почит на загиналите за свободата на България в родния град на Христо Ботев Калофер. 

Кулминацията ще бъде пред мемориалния комплекс. Там ще се проведе възпоменателната церемония по случай Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. В 11 часа започва военен ритуал с изнасяне на знамето на Ботевата чета. В 11:30 часа пред Националния музей Христо Ботев започва митинг поклонение.

Ще бъдат положени цветя пред бюст-паметника на Христо Ботев и на неговата майка Иванка Ботева. 

Почит за първи път е отдадена през 1901-ва година. Тогава на връх Вола са присъствали и Ботеви четници.

 Почти половин век по-късно - през 1948-ма за първи път е имало едноминутно мълчание. Оттогава до днес в продължение на 2 минути сирените в цялата страна дават сигнал за почит.