Днес се открива Роженският събор. На събитието ще има няколко сцени и ще звучи музика от състави от цялата страна. Това се случва само ден, след като българското знаме беше издигнато на 111-метровия пилон - Паметникът на Обединението - пилон "Рожен". Традиционно освен музика ще има храна и напитки. Готви се и чеверме.

Жителка на областта е посетила мястото късно снощи. По думите ѝ кипяла усърдна подготовка за днешния ден. Жената сподели впечатления от видяното – цени, обстановка, както и самият пилон. По думите ѝ, в тъмното отдалече се вижда единствено той, а знамето е едва забележимо. Допълва, че за 300 грама порция от чевермето, хората ще плащат 60 лв, 8 за кебапче и 3 лв. за филия хляб. Маргарита изрази мнение, че с тези цени на хората ще им „приседне“.

Ето какво написа Margarita Yovkova:

„РОЖЕН 2023 в 2 часа през нощта...

Трибагреника ни се вее красиво, но се вижда само от близо. Отдалече съзираш един висок до самото небе стълб, докарани и сглобени от Турция колони. Песни юнашки се извиват в юнашкия лагер зад плета с надпис "Бащино огнище" и се веселят хората отсега. Жарта догаря, пушат още, а чеверметата отдавна са готови. Утре ще ви ги претоплят. Нарязали хората и оставили на дъската да го накусим и ние, случайно минаващите. Е, опитахме го и без да плащаме вкусни са, но 60 лв порция 300 гр чеверме, 8 лв кебапче и 3 лв филия хляб, ще му приседне на човек като турим черта и сметнем накрая масрафа.

Навсякъде бдят за нашата сигурност, както охранява караул и стълба и специалната шатра. Подсигурена е и пожарна кола и цял куп охранители пръснати навсякъде.

Животинките оттатък от изложението са полегнали в малките им килийки, вързаните кончетата пасат, люлките чакат своите посетители, а търговците разтоварват от бусовете стоката си и нареждат шатрите-дюкянчетата си ще се изразят тънкописците ни, други разполагат скарите си. А работници, трудно намерили 120 лв гинльюк за цял ден, дето края му се не вижда, никой не иска. Нищо не е същото...

Сбирали са се на родова среща тук да са видят родовете и хора да се извият и да се наиграят и попеят в едно с това, а не да въртят търговия. За водицата да не говорим утре ще е най-търсена, тя и бирицата, но наливна да искаш бол има, само пара да има.

Адно врЯме на Рожен са са з`бИрали рОдове, да са разтОжат и да х`ми ульОкне. Айз`гА са з`бИрат от кол и вОже, а единствената цел е да х`ми ульОкнат КЕСИИНЕ!...“

Част от коментиращите смятат, че цялата инициатива е кичозна и комерсиализирана. Някои не мислят, че високият пилон се вписва адекватно с природата.

Това са някои от коментарите:

„Яко ми избива на комплекси и кич, като го гледам това, но поне си дойдохме на думата, че всичко е за пари.“

„Никога вече няма да е онова което беше, ...всичко се опорочава и комерсиализира в тази "държава", горко ни. Всичко съсипват, до което се докоснат!“

„Алчни хищници, нямам думи, това е свинщина, нямали данъчни инспектори!? Парад на ганьовщината.“

„Превърна на селски панаир, на който на всичко отгоре някои искат да забогатеят за отрицателно време. А за несъвместителсвото на пилона и природата като гледка, няма да коментирам, всички които имат очи, го виждат.“

В предишна своя публикация жената пише:

"Видях как се свлича и пада знамето на Рожен и ми стана още по-мъчно. Едно от любимите ми места са Роженските ливади, на които пасят големи стада овце, каквито са имали и моите прародители. А, осеяни целите с минзухари са впечатляващо внушителни. Когато ги косят и сеното прибират пак взорът ми там се спира, и когато цъфтят тревите и се раззеленява земята. Сега видях, че пилонът е разположен там всред поляната и обграден бетона с чимове и с лента сигнална има и караул, сменящ се и пазещ, а над трибагреника ни се отразява червена светлина, на която ще се чудят доскорошните пазители на поляните соколите, които тук си правят събор и те. Виждала съм 11 на брой на куп в едно с малките, обучаващи се на полет. Докато гледах видеото с падащото знаме изпитах болка, че явно не ни е била достатъчва съвършената красота на Роженските ливади. И нея поискахме да употребим. На моя патриотизъм му е достатъчно това, което се вижда на тези снимки от едно време тогава, когато съм ги заснела..."