Първият остров за тази година, който влиза в режим на локален локдаун в средата на туристическия сезон, е остров Миконос, поради бързото разпространение на коронавируса през последните дни.

Причината е партитата, пренаселеността и пълното отпускане на мерките. Всичко това за няколко дни превърна острова в здравна бомба. Показателно е, че от 10 до 16 юли в Миконос са потвърдени общо 331 случая на коронавирус.

На база тези притеснителни резултати заместник-министърът по гражданска защита Никос Хардалиас обяви, както беше предупредил, че правителството пристъпва към прилагане на извънредни мерки за остров Миконос в сърцето на лятото.

По-конкретно: Въвежда се комендантски час от 01.00 вечерта до 06.00 сутринта, с изключение движение по служебни и сериозни здравословни причини, Забрана за музика 24 часа в денонощието, започвайки от днес в 18:00 ч.

Мерките са валидни до 26/7 понеделник в 06:00 сутринта с междинна преоценка на епидемиологичната ситуация.

Припомня се, че както на остров Миконос, така и в цяла Гърция е забранено събирането на повече от 20 души на частен дом или частно парти, уточнява "Труд".

Административната глоба в случай на нарушение варира от 50 000 до 200 000 евро за наемателя или собственика на чиятo територия се провежда събирането.