През последните години са правени изследвания за трафик на хора и сексуална злоупотреба с деца. Пасторът Хъл не е за пръв път в България.

Дошъл е в родината ни и преди 5-6 години, а още тогава се е знаело за тъмното му педофилско минало, твърди пред bTV Алексей Пампоров - доктор по социология и доцент в Института за изследване на обществата и знанието при БАН.

Защо обаче хората от махалата му вярват?

Причината за предоверяването е огромният проблем в самата махала. Там хората живеят в изключително мизерни условия, а пасторът е вдигнал църква, предоставил е баня, дал е легло и храна на децата им.

“Те му вярват на този човек, той за тях е нещо добро, а държавата ги е изоставила. Цялото му семейство живее в махалата – нещо, което никой българин няма да направи, дори сестра му е бременна от местен човек”, каза пред bTV доц. Алексей Пампоров.

“Когато едно общество е капсулирано и е сведено до ниво на базови потребности, тогава много лесно се манипулира. Възгледите вървят на ниво черно или бяло. Ако той е с нас и ни дава всичко, което имаме като потребност, значи е много добър човек. Един вид има месианство”, обясни и Александра Петрова – детски психолог.

По думите й, ако този човек беше подходил по друг начин, нямаше да бъде толкова добре приет. Същото е и с децата, посочи тя.

Този човек си е намерил рай и си го е купил, коментира тя. Хората там явно силно са се вкопчили в този човек, който ги изважда от дъното, затова нямат критично отношение, каза още психологът.