Будапеща се надява след вода европейските институции да не са доминирани от антиимигрантски партии. Това каза унгарският външен министър Петер Сиярто по време на посещението си у нас вчера, предава БНТ.

Не е чудно, че когато се срещат български и унгарски политици, се обсъжда миграцията. И двете страни направиха много, за да спрат големия поток на нелегални мигранти към Европа. И двете страни бяха поставени под огромен натиск на границите си. Вие построихте ограда по границата си с Турция, а ние по границите със Сърбия и с Хърватия, коментира Сиярто.

Смятаме пакта за миграцията за много опасен, не се казва нищо за рисковете за сигурността. От друга страна, в Испания броят на нелегални мигранти се е удвоил. На територията на Турция има 4 милиона мигранти, каза още той. 

Никога досега избори за ЕП не са имали толкова решаващо значение като сегашните. Има партии в промигрантския и антимигрантския лагер. Спрямо населението, ние имаме най-голяма подкрепа. Надяваме се на антимигрантско мнозинство след изборите, каза още унгарският външен министър.

Службата за имиграцията взе решение при даването на убежище на Никола Груевски, правителството няма общо с това решение, коментира Сиярто.