Разследващите с брифинг за акцията срещу автокрадците, която се проведе днес.

"Точно в 7 часа тази сутрин прокуратурата и МВР започнаха съвместна операция по неутрализиране на групите за автокражби. В хода на планировката идентифицирахме 35 души. Всеки един от тях е ръководител на съответната престъпна група, занимаваща се с кражби на автомобили. Целта е да се разфасоване и продажба на авточасти", заяви на брифинг директорът на Национална следствена служба Борислав Сарафов.

Той допълни, че кражбите се извършват през късните часове на денонощието - между 24:00 часа и 05:00 часа. Определени участници закарват автомобила в някоя работилница, където ги очаква бригада от 10 души. Те, в рамките на 3-4 часа, се нахвърлят като "пирани" върху колата и я разфасоват до последния детайл. Впоследствие частите се продават.

"Около 80% от автомобилите, откраднати у нас, се разфасоват по този начин. Останалите 20% от скъпите марки се изнасят с фалшиви документи предимно към Русия. Това е канал, който работи в момента. Ние смятаме да го пресечем и да не допуснем действието му", заяви Сарафов.

Крадци опитаха на откраднат скъп джип на бивш наш автомобилен състезател

Той допълни, че кражбите се извършват през късните часове на денонощието - между 24:00 часа и 05:00 часа. Определени участници закарват автомобила в някоя работилница, където ги очаква бригада от 10 души. Те, в рамките на 3-4 часа, се нахвърлят като "пирани" върху колата и я разфасоват до последния детайл.

Чрез малка кутийка, която се побира в джоба, може да бъде отключен един джип. Цялата автокражба трае броени минути. На черния пазар тези устройства се предлагат за сумата от 60 000 лв. Напоследък се крадат не само скъпи и луксозни автомобили, но и по-евтини такива, включително и така наречения тип баничарки", заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Проверяват се над 40 автомобила, за които има съмнения, че са с фалшиви регистрационни номера или че са регистрирани с неистински документи.

 Припомняме, че мащабна акция срещу автомафията се проведе в София, Перник, Варна, Кюстендил и Дупница.

Акцията е по разпореждане на главния прокурор. В нея участва прокуратурата, Националната следствена служба и МВР.

Очаквайте подробности!

Спецакция! Удариха автокрадци в цялата страна