Едно семейство направи огромен жест и възхити всички в Плевен! Най-благодарни са лекарите и медицинският персонал от Клиниката по неонатология в УМБАЛ "Д-р Георги Странски". С искрено възхищение те изказаха своята благодарност към семейство Ивелина и Пламен Атанасови, които дариха кувьоз за нуждите на клиниката им. И... както обикновено се случва в такива случаи, радостта от благородния жест беше примесена с горчилка. Защо?

"Искахме да оповестим това събитие чрез някоя от нашите национални медии, но ни беше казано, че е необходимо заплащане, което е абсолютен абсурд на фона на един дарителски акт от подобен вид. Затова доц. Атанасова реши да направи това чрез нашата фейсбук страница, след като се срещна с дарителката Ивелина.

На въпросите какво е мотивирало това тяхно решение, Ивелина отговори, че е свързано с раждането на недоносено им дете Михаела и медицинските грижи за него, от една страна, и промяната в мирогледа им след престоя им в чужбина, от друга. За нас е огромен жест този дарителски акт предвид изключително неблагоприятната финансова ситуация, в която се намира съвременното ни здравеопазване, най-много касаеща децата. Средства за модерна апаратура не се отпускат нито лесно, нито достатъчно, а животът на нашите пациенти е изцяло зависим от тази апаратура.

Не може да не споменем и други наши дарители: Никола Точев, дарил ни апарат за безкръвно измерване на билирубин, Станимир Йотов, дарил инхалатори и финансови средства, Ротари клуб - Плевен, дарили видеоларингоскоп, сем. Кристина и Иван Янчева, сем. Анжелина и Галимир Енчеви от Русе, сем. Антония и Владислав Каменови, Галина Маринова, Кристиана и Даниел Генкови от В. Търново, учителите от ОУ "Кл. Охридски" - Плевен, Антон Вълов и много други...

Благодарим Ви! Вашата подкрепа е от голямо значение за нас и нашата работа! Бъдете здрави!"

Това написаха на своята страница в социалната мрежа лекарите от Плевен. С което предизвикаха и сред плевенчани противоречиви чувства.

"Браво! През далечната 1985 година съм родена недоносена в 6 месец прекарала съм три месеца в кувьоз, който е спасил живота ми. Похвално е че въпреки недостатъците на тогавашната апаратура днес съм абсолютно здрав човек! Адмирации за жеста, пожелавам си един ден и аз да даря! На всички вас много здраве и на всеотдайния персонал, борещ се заедно с родителите за този прекрасен подарък, наречен Живот!", пише жена.

Лекар от Плевен пък, работещ в друга болница, задава въпроса: За всичко ли, което ни информират националните медии, се плаща?

"Чувствам се горд, че все още се намират такива българи! Поклон пред делото им. Тези хора са дарили здраве и живот на деца, които никога няма да видят, отделяйки от средствата, които могат да предоставят на собственото си дете. И всичко това в условията на тежка демографска криза и нищо правенето от страна на властите. Във времена, в които много често спасяването на детски живот става в условията на Опълченска медицина.

Същевременно чувствам омерзение, но не и учудване от реакцията на националните медии. Задавам си въпроса защо медиите отказват да публикуват това достойно дело? Логичният отговор е: Защото ако държавата си беше на мястото, от такива дела нямаше да има нужда.

Задавам си и друг въпрос: За всичко ли, което ни информират националните медии, се плаща? Плаща ли им се за информацията за убийства, изнасилвания, корупция и всичката останала помия, с която ежедневно ни облъчват?

Мотивът им за отказ да оповестят това благородно дело казва само едно: Ние Ви информираме само за това, за което ни плащат.
И същата тази четвърта власт настървено ще хвърля кал срещу някой български лекар, сестра, акушерка за смъртта на дете, което всъщност е било убито от системата. Същата тая система, в която потъват милиарди и чиято логика тотално и съзнателно е изместена от субекта и ПАЦИЕНТ.

Въпреки всичко, оставам обнадежден, че четирите власти все още не са успели да убият морала в много българи и имунната система на обществото е все още жива." 

Публикуваме тази информация с пълното съзнание, че подобни жестове трябва да стават достояние на широката общественост. Без заплащане...