Хиподрумът е може би често срещана спортна инсталация в някои по-големи полиси. Това е мястото, където ездачи и коне се опитват да постигнат максималната скорост, демонстрирайки перфектна хармония между човека и животното. Състезателните коне, както и своите жокеи, преминават през най-различни тренировки, спазват хранителен режим и се гледат с особено внимание. Както всеки професионален атлет, те също генерират впечатляващи приходи на година.

Смята се, че само от конните надбягвания по целия свят се генерират приходи от близо 115 милиарда долара. Макар и това да е малко по-претенциозен спорт, конните надбягвания са се провеждали във Вавилон, Сирия и Египет. Присъствието им е част от Древните олимпийски игри, а освен това са успели да се интегрират дори в митологията. Освен това не трябва да забравяме, че на същата писта можем често да видим и надбягвания с хрътки. Тези гонки обикновено са доста по-лесни за организиране, но същевременно са и доста по-нов вид забавление.

Отново се избират само най-расовите животни, обикновено се взимат от по-елитни кучкарници, а след това кучетата се надбягват, преследвайки изкуствена примамка. Адреналинът и красотата на бързите животни по пистата привлича редица почитатели и отново можем да забележим сериозни приходи от различни видове залози.

За съжаление този спорт започна да изпитва затруднения. Една от причините е намесата на различни организации за защита на животните, които са против агресивното и жестоко отношение. Друга причина е и фактът, че все по-трудна и скъпа става поддръжката на хиподрумите. Българският национален хиподрум се намира в Банкя и може би е най-известен, останалите не се радват на толкова голяма популярност и лека полека се заличават.

От друга страна, родните фенове оценяват красотата и динамиката на този спорт и следят с особено внимание по-елитните турнири. И докато родната сцена все още не се радва на такава сериозна популярност, почитателите могат да изпитат тръпката и да направят своите залози при букмейкъра бет365, където интересът към надбягванията наистина е впечатляващ. По-запалените почитатели имат достъп до виртуалните спортни дисциплини, където по всяко време се провеждат такива състезания.

Разликата там е, че може да наблюдавате състезанията абсолютно безплатно, да се позабавлявате с имената на конете - повечето виртуални спортове са заредени с огромна доза хумор и най-важното дори да изпитате тръпката от победата. Не трябва да забравяме, че във виртуалните спортове няма нито едно пострадало животно, а преживяването е почти толкова истинско, като изключим факта, че след това няма да ухаете на спортните аромати от хиподрума.

Истинските фенове са категорични, че конните надбягвания няма да изчезнат и по-скоро ще натрупат повече зрителски интерес. Привличаната аудитория винаги се е славила с малко повече естетизъм, защото дори творците са забелязали, че динамиката и красотата на това животно е повече от съвършена.

И не си мислете, че този вид състезания са евтини. Притежаването на състезателен кон или хрътка за гонки е точно толкова скъпо удоволствие, колкото притежаването и на скъп спортен автомобил. Особена разлика е, че животното разполага и с характер, който често трябва да се опитоми. През годините хора като Майкъл Джордан и Бейб Рут са инвестирали в такъв вид удоволствия и са притежавали достатъчно красиви коне, които са участвали в различни състезания.

 Като добавим и цената за поддръжка на спортната инсталация, можем да бъдем сигурни, че страните, които са успели да наложат тази спортна дисциплина са облагодетелствани значително от приходите и почитателския интерес. Кой знае, възможно е в България да станем свидетели на конни надбягвания и изграждането на такива съоръжения, които да печелят вниманието не само на Тодоров ден, когато се правят традиционни надбягвания.