"Бизнесът за Пловдив" се обяви категорично срещу настояването на съветниците от "Демократична България" да бъде спряна процедурата за гласуване на нови ПУП-ове от Общинския съвет. Пловдивските съветници сезираха министъра на регионалното развитие с искане да извърши това тълкуване и даде становище как следва да се прилага законът. 

На всяка своя сесия, два пъти месечно, Общинският съвет в Пловдив приема десетки подробни устройствени планов. Съветниците  твърдят, че приемането на планове за устройството на отделни имоти преди приемането на Общия устройствен план (ОУП), който ще даде цялостната визия за градоустройството, застрашава  както обществения интерес, така и частните интереси на предприемачите.

Според тях  веднъж приети, тези планове на парче ще трябва да бъдат възприети и от ОУП и така ще се спъне възможността да се определи цялостна визия за града, информира TrafficNews.bg.

"Общият устройствен план на Пловдив е минал на първа сесия на Експертен съвет. След което, той трябваше да бъде съгласуван с РИОСВ. Но пристигна зам. министърът на околната среда и водите и разпореди да се върне за ново разглеждане. Всички нови ПУП-ове, които се внасят за разглеждане и гласуване, обаче, са изготвени по новия ОУП. Те минават през Експертен съвет и тъй като ОУП не е влязъл в сила, ги предлагат за гласуване на Общински съвет.  Но те за изцяло и само по нови ОУП. А това, което твърдят от "Демократична България", че те са по стария ОУП , е пълна лъжа" коментира собственикът на една от големите строителни компании в града "ПИМК" Илиян Филипов, който е член на сдружението. 

Според него, ако в момента регионалният министър забрани на Общинския съвет да приема  нови ПУП-ове, това  означава спиране на цялото строителство и блокиране на бизнеса в Пловдив. "Спирането на строителството, което някои хора искат, ще доведе до края на пловдивския бизнес, защото в строителството работят страшно много хора от града и региона.  С него са свързани много други индустрии. Ако това е желанието на ДБ – ок. Тогава да видим кой ще пълни общинските каси и общинския бюджет" коментира предприемачът. 

Той заяви, че "Бизнесът за Пловдив" е категорично срещу тази инициатива на ДБ и в момента подготвят декларация. "Надявам се за доброто на града да преосмислят решението си" каза Филипов. 

"Ако блокират и тази процедура , това означава , че всичко което се прави в Пловдив спира. Като спрем  да работим,  ще уволним хора, ще ги пратим на борсата и нека от ДБ им плащат помощите. Много сектори ще пострадат. Не може един бизнес да бъде спрян с административни актове. Пазарът определя търсенето и предлагането. Когато има търсене – хората ще строят. В момента, в който има нужда от нови жилища и те искат да блокират този бизнес, ок. Като излязат 50 000 човека на борсата, тогава какво ще прави Общинският съвет? С какво общината ще си плаща сметките?" попита предприемачът.