Куртово Конаре е Mеката на домашната, вкусна, истинска лютеница. Един от най-добрите майстори на домашна лютеница – Куни, две поредни години печели приза „Царица на лютеницата“.

Тази година е произвела 950 бурканчета с лютеница. Само 100 е запазила за лична консумация. Всички останали изкупили като топъл хляб. Въпреки, че зеленчуците, които влага, са изцяло домашно производство, прогнозата й е, че цената на лютеницата тази година ще е по-скъпа, тъй като цените на  продуктите, които влага в направата й, вече са тръгнали нагоре.

„Първо олиото поскъпна много, захарта, солта - всичко скача. Токът се повиши. Едно бурканче празно беше 25 стотинки, сега е над 45. Капачка -обикновена, празна от 7-8 стотинки вече е 15-16. Най-вероятно зеленчуците също ще се повишат, въпреки че ние си ги произвеждаме, но за да ги произведем също имат голям разход”, обяснява Куни Димова пред Нова тв. И още от сега изчислява, че най-вероятно септември, когато произведе новото количество лютеница, ще е с лев, лев и 50 по-скъпа.

Трудна година за производителите на зеленчуци. Поскъпването на цената на тока и газа засяга и техните цени.

В една от най-големите оранжерии в Южна България, която е в Куртово Конаре, се отопляват на дърва и природен газ. В първия случай поскъпването е със 150%, а във втория с 400%, коментира собственика на оранжерията.

Очаква се първата реколта от краставици да бъде до няколко седмици, като производителят коментира, че продукцията ще се продава за около 5 лева на едро, което означава, че до крайният потребител ще достига за не по-малко от 6.50 – 7 лева.

„При нас не идва почти нищо и не ни остава печалба, ние само се разплащаме с различните фирми“, заяви Веселин Велев.

Според него държавната помощ в момента е крайно недостатъчна.  При доматите също трябва да има повишение, като той прогнозира отново цена от 5 лева на едро.