Тих протест пред сградата на Регионална инспекция по околната среда и водите проведоха от Сдружението на „Пчелари и фермери – Червен – Горнослав - Долнослав“. Те поискаха от директора на инспекцията Ивайло Йотков да обяви загубата на правния интерес на инвеститора „Запрянови-03“, който иска да гради кариерата край въпросните населени места.

Протестиращите настояха за оставката на шефа на екоинспекцията с мотива, че „обслужва инвеститорския, а не гражданския интерес“. Това искане обаче днес остана само на хартия, а за него издаваха единствено плакатите на малкия брой протестиращи пред сградата на РИОСВ, пише TrafficNews.bg.

Макар първоначално председателят на сдружението и инициатор на протеста Александър Илиев изрично посочи, че няма да води разговори с представители на дирекцията – в крайна сметка такъв се проведе. Ивайло Йотков проведе разговор с част от протестиращите, по време на който не е станало и дума за искане на оставка.

Били обсъдени желанията на гражданите, както и е била разяснена същината на исканата процедура за обявяване на загуба на правно действие.

„Протестиращите искаха бързо произнасяне и финализиране на проверката върху кариера край Горнослав. Те бяха запознати с начина, по който е извършена тя. Дотук е направена физическа проверка в територията на находището и предстои документална. Остават още два документална – от Министерство на енергетиката и Община Асеновград. Едва тогава в най-кратък срок ще се произнесе със становище“, заяви директорът на екоинспекцията.

Ивайло Йотков подчерта, че бавното протичане на процедурата не е „мотаене“ или „шикалкавене“, както го определиха от сдружението, а напротив – това е гарант за щателно извършване на инспекция.

„Директорът баламоса горе хората, че има много техни процедури, които зависели от Община Асеновград и Министерство на енергетиката. Убеди, че им трябвало повече време, а колко – не знаем, вероятно години“, заяви обаче Александър Илиев.

Протестиращите получиха подкрепата на председателя на МИК в Куртово Конаре Стоян Кънев. В населеното място от години се борят срещу кариерата в региона. Според тях Регионалната инспекция изцяло служи на бизнеса, като преправя документация, за да бъде дейността на концесионера спрямо изискванията. „Явно кариерите се оказват най-сладкото парче от баницата“, допълни Кънев.

На протеста обаче не присъстваха представители на МИК Шишманци, както бе предварително обявено от сдружението на „Пчеларите и фермерите“. Напротив – гражданите потърсиха медията ни, за да изразят категоричното си разграничаване от протеста пред РИОСВ.

В края на срещата с Ивайло Йотков протестиращите са преценили да дадат малко време отсрочка на РИОСВ-Пловдив да финализира процедурата.