Втори национален протест срещу насилието се провежда в страната. Граждани от различни градове излизат пред съдебните палати по места с искания за справедливи наказания при проява на агресия и в подкрепа на Дебора.

В Стара Загора:

Случаят с нападнатото 18-годишно момиче от Стара Загора, което получи 400 шева след насилие от мъж, с когото е имало връзка, предизвика вълна от възмущение.

В града под липите протестът отново е най-многоброен.

Протестиращи излязоха на улицата и в София.Протестиращите изразиха и негодувание срещу думите на Вежди Рашидов. В понеделник депутатът от ГЕРБ предизвика скандал с думите си "Има и сега закони. К'во чешеме езици? Всички ку*ви се събудиха да се сетят, че са били преди 15 години изнасилвани. Като с оня американския режисьор, където го напрайха на маймуна". 


Снимка: Георги Кюрпанов-Генк, 24 часа

Десетки се събраха и пред Съдебната палата в Пловдив. Протестиращите се обявиха против насилието и то не само срещу жени. Разказаха, че и много мъже също са подложени на тормоз и насилие.

Протести има и в други големи градове на страната като изискванията са дни и същи. Те бяха заявени ясно от организаторите още вчера.

1. Настояваме в Наказателния кодекс да се впише текст, който да криминализира всяка проява на насилие, унизително третиране и изтезание. За да няма погрешни интерпретации и ситуации от рода на тази, в която 400 шева, разбит нос и остригана глава са „лека телесна повреда“ и насилникът да излезе с парична глоба. Деянието не е "лека телесна повреда", а травма за цял живот, защото раните ще зараснат и белезите може би има как да се заличат, но душевният кошмар ще остане. Трябва да излъчим сигнал, че ние като общество повече няма да толерираме насилието, защото човешкият живот е безценен.
2. Увеличаването на присъдата за средна телесна повреда от 6 г. на 8 г. само по себе си не е решение, когато имаме корумпирана система, в която ако познаваш правилните хора с няколко обаждания се спуска чадър и проблемът е решен, но не в полза на жертвата. Символичното увеличаване на глобата от 500 до 1000 лв. за лека телесна повреда също няма да промени картинката особено. Искаме реформирана правосъдна система с нови, почтени и квалифицирани хора, които да работят в името на народа, а не в името на силните на деня. Нуждаем се от квалифицирани специалисти в съдебната ни система, които не се активират с помощта на социалните мрежи, а такава, които си вършат съвестно и компетентно работата. Правосъдната реформа трябва да е мащабна и към нея да се подходи с цялата необходима сериозност, за да се положат основите на един по-справедлив и достоен живот тук.
3. Как се дефинира точно интимна връзка? Това е много разтегливо понятие, което предполага нови вратички в закона и възможности за хора като съдия Гьонева да отсъдят погрешно. Не може да фигурират понятия като „относително траен съюз“. Това е несериозно спрямо всички български граждани.
4. Искаме да се подведат под отговорност всички лица, които са имали отношение по медицинската експертиза и съдебното решение, в следствие на които първоначално е пуснато лицето срещу парична гаранция. Да започнат проверки от КПКОМПИ и НАП на съдии, прокурори и лицата отговорни за медицинската експертиза.
Никой не трябва да си мисли, че може да решава човешки съдби набързо, с лекота и усмивка, немарливост и да сбърка (съзнателно или не) безнаказано. Става дума за всички нас. България трябва да е майка, а не мащеха.
5. За всички издали съдебни решения и медицински експертизи да има клауза за лична отговорност и правото да бъдат осъдени.