Щъркел бе видян и в Карловско, за тази радостна вест разкри жител на село Кърнаре.

Красивата птица е заснета в гнездото си, което се намира на електрически стълб. На фона на облачното небе предвестникът на пролетта се откроява с бялото си оперение.

Гледката бързо се озовава в социалната мрежа, където се разпространява бързо-бързо, носейки вълна от позитивно настроение.

"Добре дошъл, красавецо!", приветства птицата Марияна С. "Всяка година има по това време" , добавя друг местен.
 
"За добро да е дошъл!", нарича Николинка Р. "Странно как е успял самичък да прелети обратно към България... Или не е отлитал изобщо на юг?", чуди се Петко И.

Първите щъркели пристигнаха! СНИМКА

Припомняме, че в началото на седмицата цяло ято щъркели зарадваха и жителите на Плевенско. Края село Синдел бяха заснети седем птици, които спокойно се разхождаха в нивите.

В народните вярвания и суеверия щъркелът присъства неизменно. Най-известните се отнасят до състоянието на първия щъркел, който видиш през годината, и до това какво ще ти се случи, ако навредиш на щъркел. За първото - за да ти е щастлива годината, първият видян щъркел трябва да лети. Второто - ако навредиш на тази птица - чакат те големи нещастия.

И докато някои щъркели са подранили, зимата още не бърза да си тръгва.

Стълб след стълб щъркели "превзеха" село СНИМКА

От понеделник започва период с по-динамично време. Като последните два дни на февруари ще са облачни с валежи от дъжд. В първия ден в Югоизтока все още ще духа силен юг-югозападен вятър, с което там температурите ще се задържат по-високи. В останалата част на страната ще захладнява с тенденция във вторник дневните температури да са между 5 и 10 градуса.

Първите 5-6 дни на март ще са прохладни, но температурите дори призори няма да падат под минус 5 градуса в традиционно студените райони. Да се надяваме, че пернатите с лекота ще успеят да посрещнат промяната във времето.

Снимка: Николай Николаев