По повод на изнесените вчера схеми за предизборен натиск върху граждани вътрешният министър Бойко Рашков направи изявление. 

„Определени политически сили за пореден път се опитват да провеждат „изборна кампания” с натиск върху избиратели. Било то представители на фирми с по-голям брой служители, където поставят зависимост за оставането на работа с това за кого ще гласуват, или притискане на някои български граждани от известни етноси със същата цел”, каза Рашков.

Вчера, след среща на Министерския съвет с областните управители на Бургас и Смолян, вътрешният министър заговори за сериозен натиск върху гласоподаватели. Областният управител на Смолян Стефан Сабрутев е потвърдил пред Рашков, че подобни незаконни действия имало в Родопите. От кои хора или партии обаче не стана ясно, защото тече проверка на полицията. 

По-рано днес в ефира на „Здравей, България” Сабрутев обяви, че държавни служители в Смолянско са използвали служебното си положение, за да притискат избиратели да гласуват за определена партия. Вътрешният министър подчерта, че служебният кабинет ще работи в посока това да не се случва.

Вътрешният министър Бойко Рашков коментира и отстраняването на шефа на пловдивската полиция Йордан Рогачев.

"Няколко ръководители на служби, след стъпването в длъжност на служебното правителство, излязоха в дългосрочен неплатен отпуск. Директорът на пловдивската дирекция е излязъл в отпуск по болест, а сега - в отпуск по майчинство до есента. Поради наличието на изискуемите в закона основания и факти по отношение на него е започнало дисциплинарно производство. Как ще приключи, може да каже само разследващият екип, аз не мога да кажа.

Временно е назначен друг директор. Дирекцията в Пловдив в момента работи нормално и без да бъде ръководена от излезлия в майчинство Рогачев. Още преди месец са задържани няколко служители от едно районно управление там, които са обвинени в извършване на престъпления. И е много странно излезлият в дългосрочен отпуск да не знае какво се прави в едно от подчинените му районни управления. Само поради факта, че не знае, очевидно не му е там мястото", смята Рашков.

Припомняме, според самия Рогачев причината за отстраняването му е "системно неявяване на работа".

Шефът на полицията в Пловдив отстранен за нарушения на трудовата дисциплина