Данни на Националния оперативен щаб, оповестени от доц. Димо Димов, разкриха кога е бил пикът на заразата у нас. Това се е случило в дните между 20 и 26 април, както е било предвидено.

"В периода 13-19 април 239 нови случая, в периода 20-26 април - 433 и в периода 27 април - 3 май - 284. Графично това оформя ясно изразен пик между 20 и 26 април. По отношение на смъртността се вижда, че между 26 април и 3 май имаме 15 случая, което е с 4 повече от предходната седмица. Това е нормално предвид повечето заразени в предходните седмици”, посочи доц. Димов.

В световен мащаб данните сочат, че най-засегнатите страни в последните дни са САЩ, Русия и Великобритания.

Наблюдава се устойчива тенденция за редица европейски страни да поддържат нивото на новозаразени случаи, дори в някои се забелязва спад, отчете секретарят на Щаба. Четири страни на балканите са регистрирали под 10 случая - Хърватия, Северна Македония, Гърция и Албания

„Предприетата тенденция за адаптиране на обществата към COVID-19 ще ни покаже как да действаме. Редица държави предложиха отпадане на ограниченията. Следващите две седмици ще са ключови за анализа, за това как ще продължим с мерките”, каза още той.