Досие на ФБР, свързано с посещението на покойната кралица Елизабет II в САЩ, разкрива потенциален заговор за нейното убийство, съобщава The Guardian.

Документът, достъпен в онлайн хранилището на ФБР, описва разузнавателната информация за заплаха за живота на кралицата в Калифорния преди 40 години, предоставена на федералните агенти.

През февруари и март 1983 г. кралица Елизабет и съпругът ѝ, херцогът на Единбург, правят официално посещение на западното крайбрежие на САЩ. В досието се посочва, че по телефона се е обадил "мъж, който твърдял, че дъщеря му е била убита в Северна Ирландия с гумен куршум".

"Този човек допълнително твърди, че ще се опита да навреди на кралица Елизабет и ще го направи или като пусне някакъв предмет от моста „Голдън Гейт“ върху кралската яхта "Британия", когато тя преминава под него, или ще се опита да убие кралица Елизабет, когато тя посети националния парк "Йосемити".

В досието се споменава клуб, който "има популярна репутация на републикански бар и се посещава от симпатизанти на Временната ирландска републиканска армия".

Друг документ, сред повече от 100 страници, публикувани онлайн от ФБР, пък е свързан с държавното посещение на кралицата в САЩ през 1991 г., разкривайки опасения, че ирландски групировки са планирали да протестират срещу присъствието на монарха на бейзболен мач, както и на събитие в Белия дом. Информацията идва от ирландски вестник във Филаделфия, озаглавен Irish Edition.

В досието се казва: "В статията се посочва, че антибританските настроения са силно изострени в резултат на добре оповестените несправедливости, нанесени на Бирмингамската шесторка от корумпираната английска съдебна система, както и на неотдавнашните брутални убийства на невъоръжени ирландски националисти в шестте графства от лоялистки ескадрони на смъртта“.


"Въпреки че статията не съдържаше заплахи срещу президента или кралицата, изявленията можеха да се разглеждат като подстрекателски. В статията се посочва, че ирландска група е резервирала голям брой билети за трибуната", посочват още от ФБР.

В отделно досие сред документите, датирано от 1989 г., се казва, че макар ФБР да не е знаело за конкретни планове срещу кралицата, "възможността за заплахи срещу британската монархия винаги съществува от страна на Ирландската републиканска армия".

Вторият братовчед на кралицата, лорд Маунтбатън, е убит при бомбен атентат на ИРА в графство Слиго в Ирландия през 1979 г.