12 души са задържани у нас за износ на оръжия за руската армия в Украйна. Петима от тях са чужди граждани, сред които и трима руснаци. Това заяви в Пловдив главният секретар на МВР Живко Коцев. Става дума за износ на стоки и технологии с възможна двойна употреба без лиценз. 

Разкриха организирана престъпна група в Пловдив

"В ДАНС е получена информация за износ на стоки с възможна двойна употреба.  Разкрита е сложна мрежа от нелегални доставки", обясни шефът на службата Пламен Тончев. Мрежата е действала на територията на София, Пловдив, Варна и Велико Търново.     

Част изнесените стоки също са били бинокли и оптични прицели. Печалбата им се оценява на над 4 млн. лева.

Мрежата е действала на територията на София, Пловдив, Варна и Велико Търново от началото на 2021 г. В основата й стоели руските граждани, които са финансирали доставките. Те не са постоянно пребиваващи у нас. Доставките са минавали през различни дружества, едно от които е със седалище в Пловдив.

Оръжията не са били за редовната руска армия, а за спецчастите, които вовюват на територията на Украйна. "Възможни крайни потребители в Руската федерация са елитните войски, 26-и отряд със специално предназначение, по-известен като Росгвардия, военно-морската пехота и формирования като "Вагнер"", добави Пламен Тончев.

„Като страна член на Европейския съюз и на НАТО България има своите ангажименти по спазване на наложените санкции спрямо Руската федерация след началото на войната срещу Украйна“, посочи заместник главният прокурор Мария Павлова. Тя поздрави българските служби за сигурност, които изпълнявайки своите задължения по контрол на търговията със стоки с възможна двойна употреба са засекли извършването на нерегламентираната дейност.

„Българските правозащитни и правоохранителни институции даваме ясен знак, че разполагаме с капацитета и ресурса да противостоим на интереса на трети страни, още повече, че в случая става въпрос за агресор, водещ военни действия“, подчерта Мария Павлова.

Главният секретар на МВР Живко Коцев посочи, че операцията е стартирала на аерогара София и че към момента са иззети множество веществени доказателства, относими към престъпната дейност. Окръжният прокурор на Пловдив Ваня Христева уточни, че разкритата група е действала от 2022 г. до настоящия момент.

Председателят на ДАНС Пламен Тончев обясни схемата, по която е извършвана престъпната дейност. „Операцията е проведена в координация с няколко партньорски служби и в изключително сложна и динамична международна обстановка. Българските служби за сигурност и Прокуратурата на Република България показват, че са надеждни партньори и може да се разчита на професионалната им дейност“, каза Тончев.

Очаквайте подробности!