Приключи проверката на „Медицински надзор” в болница „Шейново” по казуса с разменените бебета. Наказана за грешката ще бъде акушерката, която е изписала децата. Причината – тя не е видяла разликата в номерата на гривните на майките и новородените.

"В периода 21 декември - 4 януари Изпълнителна агенция „Медицински надзор” извърши проверка в лечебното заведение. Установен е недостатъчен контрол на различни нива", каза на брифинг изпълнителният директор на агенцията проф. д-р Росен Коларов.

При коя от майките остава всяко от бебетата, разменени в болница?

Той отказа да назове имената на отговорните за размяната на децата, тъй като към момента тече проверка и от прокуратурата. 

„Изготвен е протокол, който е връчен на лечебното заведение и е предоставен на министъра на здравеопазването. Изпратихме доклад и до Агенцията за закрила на детето”, каза още проф. Коларов.

Сега проверяващият екип, който е независим, има срок от три месеца за изготвяне на актове за административни нарушения.

Проф. Коларов разкри още, че по нареждане на здравния министър са започнали проверки във всички акушеро-гинекологични отделения в страната. Ще бъда оценявани редът за прием на родилките, както и този за обслужване и изписване на новородените.

Приключи проверката за разменените бебета. Ще има ли наказани?