До скоро хората се чувстваха като затворници на домовете си, сега с поетапното разпускане на мерките се появява отново приятното чувство на свобода. Все повече хора започват отново да водят социален живот, като канят приятели, близки и роднини на гости по домовете си. Сформират се шумни компании, веселящи се под звуците най-често на чалга музика до малките часове на денонощието. За някои това е дългоочакван купон, а за други – по-малко часове за сън, разбира се, съпроводени с много нерви.

Друг често срещан „феномен“ са ремонтите. Къртене на баня, смяна на дограма и какви ли не други дейности са свързани отново с вдигане на много шум. Това няма как да не породи недоволството на съседите заради причинения дискомфорт.

За щастие има законови положения при вдигането на шум, като това е уредено с часови диапазони, в които това е позволено.

Две бележки, написани от пловдивчани и залепени във входове на жилищни сгради, разпалиха дискусии в социалните мрежи.

В единия случай се касае за шум от празненства, а в другия за ремонт и несъобразяване със спящо бебе.

Вие преценете кой е прав и кой не.

Припомняме, че: Забранява се излъчването на шум по време на строителство за времето от 14,00 до 16,00 ч. и от 23,00 до 8,00 ч.

Забранява се озвучаването от обекти по ал. 1 и на открити площи в зони и територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии и зони със смесено предназначение за времето от 14,00 до 16,00 ч. и от 23,00 до 8,00 ч., с изключение на териториите на религиозни храмове, железопътни гари, автогари, аерогари, морски гари и при използването на системи за предупреждение и оповестяване на населението при бедствия.